Στο στόχαστρο της Τρόικας οι πρόωρες συντάξεις - Οι μεγάλοι χαμένοι

Στο στόχαστρο της Τρόικας οι πρόωρες συντάξεις - Οι μεγάλοι χαμένοι
Ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το δεύτερο κιόλας εξάμηνο, ζητούν οι δανειστές με στόχο την εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων ως το 2021. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τα τεχνικά κλιμάκια, οι δανειστές κατέθεσαν πίνακα, που τα όρια ηλικίας αυξάνονταν έως και 15 έτη την επόμενη επταετία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν ζήτημα συντάξιμων ετών, αυξάνοντας τα όρια έως και 6,5 έτη από την 1η Ιουλίου φέτος , ώστε να μην υπάρχουν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Εξαιτίας αυτής της απαίτησης, εγκλωβίζονται περισσότεροι από 150.000 ασφαλισμένοι, που έχουν μεν συμπληρώσει τα συντάξιμα έτη, αλλά όχι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μάλιστα, επέμεναν ότι η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι προαπαιτούμενο για την υπογραφή της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε πρόταση στην οποία επέμεινε σε σταδιακή αύξηση των ετών απασχόλησης κατά 6 μήνες ως το 2022.

Ακόμη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζητά από τους δανειστές τα επικουρικά ταμεία να ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης την 31/12/2015 και όχι αναδρομικά από την 1/1/2015. Κάτι τέτοιο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να υλοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να δίνεται η δυνατότητα να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ