Μείωση 3% και 5% στα εφάπαξ χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων

Μείωση 3% και 5% στα εφάπαξ χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων
Μικρότερη από την αρχική πρόβλεψη για μείωση στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπει ή κυβέρνηση. Με βάση το νέο μαθηματικό τύπο, το «κούρεμα» των εφάπαξ του δημοσίου αλλά και άλλων ταμείων πρόνοιας θα κυμανθεί από 3%-5%. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η επιτροπή, η οποία επεξεργαζόταν το θέμα υπό τον γενικό γραμματέα κ. Γιώργο Ρωμανιά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μαθηματικός τύπου που είχε οριστεί από το μνημόνιο για τον υπολογισμό των εφάπαξ από την 1/1/2015 ,συρρίκνωνε στο ¼ το ύψος της παροχής .

Η κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας χωρίς ωστόσο να εκδώσει εγκύκλιο με οδηγίες για τον υπολογισμό του εφάπαξ. Αποτέλεσμα της εμπλοκής ήταν να μην έχει εκδοθεί ούτε ένα εφάπαξ εδώ και 6 μήνες για κληρικούς, συνταξιούχους νομικών προσώπων καθώς και στα ταμεία ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ. Η κυβέρνηση είχε αναστείλει την εφαρμογή της διάταξης έως ότου βρεθεί λύση .

Ο κ. Ρωμανιάς μιλώντας στο ΚΟΝΤΡΑ TV ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση θα νομοθετηθεί έως το τέλος του μήνα και θα αρχίσει η καταβολή των εφάπαξ που «αγνοούνται» από το 2014. Με το νέο μαθηματικό τύπο θα υπολογιστούν τα εφάπαξ των συνταξιούχων που υπέβαλαν αιτήσεις μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 .

Για τους παλαιότερους ,που υπολείπονται από την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31 /8/2013 ξεμπλοκάρει επίσης το σύστημα μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε λόγω έλλειψης ρευστότητας . Έτσι , την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταβολή εφάπαξ σε 1000 συνταξιούχους

. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ταμείου πρόνοιας δημοσίου θα ακολουθήσει η καταβολή άλλων 1600 εφάπαξ. Ο μέσος όρος των εφάπαξ που θα καταβληθούν ανέρχεται σε 28.500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ