Αντικειμενικές αξίες: Έτοιμοι να πιάσουν «δουλειά» οι εκτιμητές

Αντικειμενικές αξίες: Έτοιμοι να πιάσουν «δουλειά» οι εκτιμητές


Και το 2019 οι εκτιμητές ακινήτων έχουν αναλάβει την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2018 με τους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι είχαν αναλάβει την αναπροσαρμογή των τιμών σε όλη τη χώρα, θα ακολουθηθεί και το 2019.

Έτσι, οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2019 και με βάση την υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών θα πρέπει να φθάσουν στο 50% της εμπορικής αξίας των ακινήτων.

Οι εκτιμητές ακινήτων θα πιάσουν δουλειά στα τέλη Ιανουαρίου και οι νέες τιμές που θα αποφασιστούν θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα του 2019

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να επανεξετάσει τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών τροποποιώντας τους συντελεστές παλαιότητας, προσόψεως, ορόφου με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση της πραγματικής αξίας ενός ακινήτου.

Οι αλλαγές

Όμως το 2019 αλλάζει άρδην το τοπίο στις μεταβιβάσεις, αγορές, δωρέες και γονικές παροχές. Από την Πρωτοχρονιά οι μεταβιβάσεις ακινήτων έγιναν ακριβότερες, καθώς υπολογίζονται με νέες αντικειμενικές αξίες που θεσπίστηκαν τον Ιούλιο του 2018, αλλά και γενικότερα αυξάνονται όλοι οι φόροι που έχουν ως βάση υπολογισμού τις τιμές της εφορίας.
Όσοι φορολογούμενοι προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων σε 3.792 περιοχές της Ελλάδας το 2019 θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων λόγω των ήδη αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ