«Κληρώνει» για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ

Σήμερα –εκτός απροόπτου- δημοσιεύεται η σχετική υπουργική απόφαση ενώ κατατίθεται και η τροπολογία στη Βουλή

«Κληρώνει» για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ

Το πολύμηνο σήριαλ με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και τον νέο ΕΝΦΙΑ ολοκληρώνεται σήμερα ή –το αργότερο- αύριο το πρωί. Η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές ζώνης είναι έτοιμη και θα σταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο ενώ στη Βουλή οδεύει προς κατάθεση και η σχετική τροπολογία. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη κάνει την προεργασία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς και θα περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ και φυσικά την οριστικοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών προκειμένου να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στο Taxisnet προς το τέλος Αυγούστου.

Η τροπολογία θα ορίζει ότι βάση υπολογισμού για τον φετινό ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οι τιμές ζώνης που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2018 αλλά οι τιμές ζώνης που θα ισχύουν από εδώ και στο εξής (σ.σ θα αναγράφεται η ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ με τις νέες αξίες). Από το νέο έτος όμως, θα ισχύουν τα συνήθη, δηλαδή, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν την 1/1 εκάστου έτους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αν θα υπάρξουν και αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου. Οι τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, αναφέρουν ότι θα υπάρξουν μικροαλλαγές ενώ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή θα κλειδώσει πιθανή αύξηση του αφορολογήτου στον συμπληρωματικό φόρο από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ.

Η ταυτόχρονη δημοσίευση συντελεστών και τιμών ζώνης θα αποδείξει και το αν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις Τσακαλώτου για την κατανομή των νέων βαρών. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε χωρίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε τρεις κατηγορίες:

  1. Σε αυτούς που θα έχουν πρόσθετη επιβάρυνση και οι οποίοι ανέρχονται περίπου στο 15% του συνόλου ή περίπου στο ένα εκατομμύριο άτομα
  2. Σε αυτούς που δεν θα υποστούν επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ και οι οποίοι ανέρχονται περίπου στο 67% του συνόλου και
  3. Σε αυτούς που θα έχουν μείωση επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ και οι οποίοι ανέρχονται περίπου στο 18% του συνόλου.

Να σημειωθεί ότι αυτή η κατανομή αφορά στον ΕΝΦΙΑ και όχι στους υπόλοιπους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα. Να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά στους φόρους μεταβίβασης (γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές κλπ) οι νέες αξίες θα ισχύσουν από την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ και όχι αναδρομικά. Δηλαδή, δεν θα επηρεαστούν οι μεταβιβάσεις που έχουν γίνει από τις αρχές του χρόνου όπως συνέβη κατά την προηγούμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ