Το κυβερνητικό σχέδιο για πλειστηριασμούς

Το κυβερνητικό σχέδιο για πλειστηριασμούς
Νομοσχέδιο για το «πάγωμα» πλειστηριασμών της α’ κατοικίας αντικειμενικής αξίας από 300.000 έως και 400.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό μελών του νοικοκυριού κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την προστασία των αδύναμων οικονομικά ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση.


Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, καθορίζονται εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο με το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας του ενδιάμεσου φορέα.

Συγκεκριμένα, για την προστασία από πλειστηριασμούς α’ κατοικίας αντικειμενικής αξίας 300.000-400.000 ευρώ, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 700.000 ευρώ (αντικειμενική αξία). Παράλληλα, θα συνεκτιμάται το οικογενειακό εισόδημα και οι καταθέσεις του, που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 60.000-70.000 ευρώ.

Για τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000, τα νοικοκυριά θα υποχρεούνται να πληρώνουν το 10% της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού τους δανείου. Για νοικοκυριά με εισόδημα από 50.000 έως και 70.000 ευρώ η υποχρέωση των δανειοληπτών θα είναι να καταβάλουν το 20% της δόσης του στεγαστικού τους.

Για την ελάφρυνση των νοικοκυριών που πραγματικά έχουν ανάγκη, θα προβλέπεται «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων, ενώ για τους ασθενείς, τους υπερήλικες, ανάπηρους κλπ., θα προβλέπεται και πλήρη διαγραφή όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα μειώνονται τα ποσά δόσεων αποπληρωμής των δανείων, ώστε σε καμία περίπτωση να μη θίγεται το όριο των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης των δανειοληπτών, ενώ θα διαγράφονται οφειλές τόκων υπερημερίας και θα απομειώνονται τα επιτόκια ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε οφειλέτη. Σύμφωνα με το επίσημο σχέδιο της κυβέρνησης, οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια δε θα πληρώνουν μηνιαίως, πάνω από 30% του εισοδήματος τους.

Οι δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους και αυτά έχουν ενταχθεί στον ενδιάμεσο δημόσιο φορέα, θα έχουν τη δυνατότητα να επαναγοράσουν το χρέος τους και μάλιστα με έκπτωση.

Άμεσος στόχος της κυβέρνησης αποτελεί και η διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Εκτιμάται ότι για την υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη έχουν υποβάλλει άνω των 100.000 δανειοληπτών οι οποίοι έχουν πάρει δικάσιμες έως το 2028!

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα μπει ένα αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών των επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ