Πωλούνται μόνο τα ακίνητα "σε τιμές ευκαιρίας"

Από τα στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής στο πρόσφατο συνέδριο με θέμα την πορεία της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, κατά το 2014 και τις προοπτικές της για το 2015, προκύπτει: διατήρηση αποθέματος κατοικιών σε υψηλά επίπεδα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις για νεόδμητα ακίνητα η αγοραία αξία δεν είναι «δίκαιη», με την έννοια ότι δεν καλύπτει το κόστος κατασκευής.
Σημειώνεται όμως ότι οι περισσότερες πράξεις, λόγω υπερπροσφοράς και αναγκών των πωλητών λόγω της κρίσης, πραγματοποιούνται στην αξία άμεσης διάθεσης (αναγκαστικής πώλησης)
Επίσης σε όποιες πόλεις υπήρχαν κατά την έναρξη της κρίσης πολλά απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα, εκεί σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών.
Ποιο αναλυτικά:
1. Συνεχίστηκε η πτώση τιμών σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων κατά το 2014, με περισσότερο χαμένους, τα καταστήματα, τα γραφεία, τις μεγάλες κατοικίες, τους χώρους αποθηκών Ειδικότερα σημειώνονται τα εξής:
• Η αγορά συνέχισε την πτωτική της πορεία.
• Έλλειψη κατασκευαστικής – επενδυτικής δραστηριότητας
• Ελάχιστα επίπεδα ζήτησης αν και λίγο αυξημένα από 2013.
• Ελάχιστες πράξεις κατοικιών σε τιμές ευκαιρίες
• Μηδενικές πράξεις οικοπέδων
• Διατήρηση αποθέματος κατοικιών σε υψηλά επίπεδα
• Μείωση προσδοκιών ιδιοκτητών
• Μείωση τιμών . Η πτώση, της τάξης του 50%, καταγράφονται στα άκρα του δείγματος: Στις πολύ ακριβές κατοικίες (λόγω φορολόγησης) και στις πολύ φθηνές κατοικίες (λόγω ανυπαρξίας αγοραστών)
• Σε αρκετές περιπτώσεις για νεόδμητα ακίνητα η αγοραία αξία δεν είναι «δίκαιη», με την έννοια ότι δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής.
• Σημειώνεται όμως ότι οι περισσότερες πράξεις, λόγω υπερπροσφοράς και αναγκών των πωλητών λόγω της κρίσης, πραγματοποιούνται στην αξία άμεσης διάθεσης (αναγκαστικής πώλησης)
Όπως προκύπτει και από τους παρακάτω πίνακες, στα δυτικά προάστια, την μεγαλύτερη πτώση τιμών παρατηρείται στην Ελευσίνα όπου οι τιμές από το 2009 μέχρι το 2014 έχουν υποχωρήσει 35,97%.
Εξίσου σημαντική είναι και η μείωση των τιμών σε Μεταμόρφωση, Αγία Βαρβάρα και Θρακομακεδόνες.
Στα ανατολικά προάστια οι μειώσεις που έχουν υποστεί την τελευταία εξαετία (2009-2014) οι τιμές των κατοικιών είναι μεγαλύτερες, αφού η ευρύτερη περιοχή είχε σημειώσει άνοδο –ρεκόρ στην εποχή που η κτηματαγορά στην χώρα μας «ανθούσε».
Την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα ακίνητα της Παλλήνης, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 42,8%, ενώ ακολουθούν τα Γλυκά Νερά με πτώση 41,2%.
Αξιοσημείωτη είναι η πτώση των τιμών των ακινήτων σε Πόρτο Ράφτη, Παλλήνη, Καπανδρίτη και Σαρωνίδα.
Ιδιαίτερα αποθαρρυντική είναι η εικόνα που επικρατεί και στους γραφειακούς χώρους, όπου πολλά γραφεία και καταστήματα όπου έχουν κλείσει ή συρρικνωθεί χιλιάδες επιχειρήσεις. Ειδικότερα στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας παρατηρούνται οι εξής τάσεις για μισθώσεις:
-Σε κεντρικούς δρόμους, παρατηρείται αυξημένη πληρότητα σε σχέση με το 2013
- Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και μη σημείων και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες.
Οσον αφορά τις προοπτικές για το 2015 υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες οι οποίες όμως δεν είναι ανεξάρτητες από την πορεία της οικονομίας της χώρας. Αν όμως αρχίσει η χώρα να παράγει, σιγά-σιγά, προϊόντα που να υποκαθιστούν εισαγωγές και να μπορούν να εξάγονται, τότε θα ανατραπεί σταδιακά η κατάσταση αυτή.
Δείτε τις τιμές κατοικιών δυτικών προαστίων ΕΔΩ
Δείτε τις τιμές κατοικιών ανατολικών προαστίων ΕΔΩ
Δείτε τις τιμές κατοικιών νοτίων προαστίων ΕΔΩ