ΠΟΜΙΔΑ: Κατεδαφίζεται η οικοδομή με 7πλάσιους φόρους

ΠΟΜΙΔΑ: Κατεδαφίζεται η οικοδομή με 7πλάσιους φόρους
Την ζημιά που θα προκαλέσει στην οικοδομή και την κτηματαγορά η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και την αυθαίρετη και υψηλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας καυτηριάζει σε ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ

επισημαίνοντας ότι κάθε σκέψη για αύξηση των αντικειμενικών αξιών στη σημερινή εφιαλτική συγκυρία, με χιλιάδες ξενοίκιαστα και απούλητα ακίνητα, τα «φέσια» στις μισθώσεις να πολλαπλασιάζονται, και με ελάχιστες αγοραπωλησίες σε τιμές δραματικά μικρότερες των αντικειμενικών, θα έχει περαιτέρω δημευτικά αποτελέσματα στη φορολογία, πρακτικά δε ισοδυναμεί με οριστική κατεδάφιση της οικοδομής και της κτηματαγοράς, αλλά και της οικονομίας της χώρας μας.

Την ίδια ώρα η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι από 500 εκατ. ευρώ που ήταν οι φόροι περιουσίας το 2009 και το 2010, θα φτάσουν εφέτος στο 1,1 δις. ευρώ και το 2012 με την επιβολή του «έκτακτου» τέλους ακινήτων και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα 3,8 δις. ευρώ (συνημμένος ο πίνακας 3.3 του προσχεδίου προϋπολογισμού 2012), χωρίς να περιλαμβάνεται σ΄αυτά ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα με συντελεστή μεγαλύτερο της κλίμακας, λόγω του συμπληρωματικού φόρου, ούτε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ούτε οι λοιπές νεώτερες επιβαρύνσεις.

Η ανακοίνωση

Το μεγαλύτερο αυθαίρετο που πρέπει να «τακτοποιηθεί» άμεσα στη χώρα μας, είναι οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών στο προσχέδιο του προυπολογισμού του 2012 για τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται σ΄αυτό και τον απολογισμό των προηγούμενων ετών, οι φόροι στην περιουσία στο διάστημα 2010 – 2102… επταπλασιάζονται!

Συγκεκριμένα, από 500 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 και το 2010, θα φτάσουν εφέτος στο 1,1 δις. ευρώ και το 2012 με την επιβολή του «έκτακτου» τέλους ακινήτων και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα 3,8 δις. ευρώ (συνημμένος ο πίνακας 3.3 του προσχεδίου προϋπολογισμού 2012), χωρίς να περιλαμβάνεται σ΄αυτά ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα με συντελεστή μεγαλύτερο της κλίμακας, λόγω του συμπληρωματικού φόρου, ούτε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ούτε οι λοιπές νεώτερες επιβαρύνσεις.

Όποιος έχει στοιχειώδη επαφή με την αγορά και την πραγματικότητα της χώρας αυτής, αντιλαμβάνεται ότι τα έσοδα αυτά είναι ουσιαστικά ανέφικτα, αφού η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα «σηκώσει τα χέρια ψηλά», αδυνατώντας να πληρώσει και το ετήσιο ειδικό «τέλος» και τον ετήσιο ΦΑΠ 2010-2011 και το ΕΤΑΚ 2009 και το ετήσιο ΤΑΠ, και το φόρο εισοδήματος, και την «εισφορά αλληλεγγύης», και τα πρόστιμα για αυθαίρετα/ημιυπαίθριους και τις αμοιβές μηχανικών για τακτοποιήσεις, υπογραφές σε συμβόλαια και υποχρεωτικές επιθεωρήσεις και ενεργειακά πιστοποιητικά, το ύψος των οποίων προσδιορίζεται τις ημέρες αυτές σε διαβούλευση μόνον με τους εισπράττοντες και όχι και με τους καταβάλλοντες!!!

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει και πάλι ότι κάθε σκέψη για αύξηση των αντικειμενικών αξιών στη σημερινή εφιαλτική συγκυρία, με χιλιάδες ξενοίκιαστα και απούλητα ακίνητα, τα «φέσια» στις μισθώσεις να πολλαπλασιάζονται, και με ελάχιστες αγοραπωλησίες σε τιμές δραματικά μικρότερες των αντικειμενικών, θα έχει περαιτέρω δημευτικά αποτελέσματα στη φορολογία, πρακτικά δε ισοδυναμεί με οριστική κατεδάφιση της οικοδομής και της κτηματαγοράς, αλλά και της οικονομίας της χώρας μας. Όσοι ονειρεύονται έσοδα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οφείλουν πρώτα να μειώσουν ουσιαστικά την κρατική σπατάλη, και όχι να ζητούν από τους ιδιοκτήτες το ξεπούλημα της ιδιοκτησίας τους στο βωμό της διάσωσης όλων των πρακτικών που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ