Ποιοι ξένοι απέκτησαν ακίνητα 200 εκατ. ευρώ...μέσω έκδοσης βίζας

Ποιοι ξένοι απέκτησαν ακίνητα 200 εκατ. ευρώ...μέσω έκδοσης βίζας
Ακίνητα αξίας 200 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα από ξένους με τη μέθοδο της έκδοσης βίζας.


Αυτό ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο πλαίσιο της 15ης έκθεσης Prodexpo για την εγχώρια αγορά ακινήτων.
Τα ακίνητα αυτά αντιστοιχούν στην έκδοση 436 αδειών παραμονής πενταετούς διάρκειας, ενώ σε διαδικασία έκδοσης βρίσκονται άλλες 83 άδειες παραμονής.
Πρόκειται πρακτικά για ένα σύνολο 519 αδειών παραμονής που αφορούν αγορές ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ και πάνω. Από τις 436 περιπτωσεις, οι 185 είναι Ρώσοι, οι 119 Κινέζοι, οι 33 Αιγύπτιοι, 11 από τις ΗΠΑ, 22 από την Ουκρανία, 15 από το Λϊβανο, κ.οκ.

Να σημειωθεί ότι άδεια διαμονής πενταετούς διάρκειας δικαιούνται:
-οι πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν ή προτίθενται, τεκμηριωμένα, να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εφόσον το ελάχιστο ύψος του ακινήτου ανέρχεται σε 250.000 ευρώ
-oι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα εφόσον το ελάχιστο ύψος της μίσθωσης ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

Στα 10 δις ευρώ οι επενδύσεις ακινήτων μέσω ΤΑΙΠΕΔ

Σε 10 δισ. ευρώ αντιστοιχούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του συνόλου των ακινήτων, τα οποία έχουν παραχωρηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ
Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Εμ. Κονδύλης για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί «μετάβαση από τις αξιοποιήσεις μεμονωμένων ακινήτων σε αξιοποίηση χαρτοφυλακίων ακινήτων, με κύριο στόχο να ανοίξει το επενδυτικό ενδιαφέρον (Private equities, sovereign funds κ.τ.λ.) και με ένα συνδυασμό επενδυτικών εργαλείων (ομόλογα, μετοχές κ.τ.λ.)».
Συνολικά για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Κονδύλης είπε έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα 5 δισ. ευρώ ενώ στο πλαίσιο των ενεργειών του Ταμείου για ταχεία προώθηση των διαδικασιών, μέσα σε τρία χρόνια έχει προχωρήσει η άρση 100 ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων.
Από την έναρξη της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ ως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 18 αποκρατικοποιήσεις (ΟΠΑΠ, Αστέρας, 28 ακίνητα του Δημοσίου κ.α.), ενώ επιπλέον 18 διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν (14 περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και το πρώτο cluster τουριστικών λιμένων κ.α.).Έιδικότερα την επόμενη εβδομάδα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου (μαζί με τους τουριστικούς λιμένες Ύδρας, Πόρου και Νέου Επιδαύρου) που σέρνεται επί ενάμιση χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ