Όροι δόμησης στην Αθήνα: Άνοιξε η νέα ψηφιακή υπηρεσία του Δήμου - Πώς θα τους αναζητήσετε

Όροι δόμησης στην Αθήνα: Άνοιξε η νέα ψηφιακή υπηρεσία του Δήμου - Πώς θα τους αναζητήσετε

 Η νέα υπηρεσία για τους όρους δόμησης, είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων

Μία ακόμη ψηφιακή υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, τέθηκε σήμερα σε λειτουργία. Αφορά στους όρους δόμησης, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τους αναζητήσουν εύκολα και γρήγορα, αλλά και να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με την αρμόδια υπηρεσία, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν το αντίστοιχο τμήμα της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.

Πρόκειται για μία από τις συνολικά 211 ηλεκτρονικές υπηρεσίες της πλατφόρμας https://eservices.cityofathens.gr/, που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι πολίτες για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.

Από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας ενεργοποιήθηκε από τη ΔΑΕΜ η πρώτη ηλεκτρονική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, μέχρι και σήμερα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 355.000 αιτήσεις. Υπηρεσίες, όπως το άνοιγμα οικογενειακής μερίδας, η αναζήτηση σχεδίων πολεοδομικών αδειών, η έκδοση βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ, η ρύθμιση οφειλών, η έκδοση παράβολου, η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου κ.ά., βρίσκονται ήδη στη διάθεση των πολιτών, καθιστώντας τον Δήμο Αθηναίων έναν δημόσιο οργανισμό που έχει ψηφιοποιήσει το σύνολο των υπηρεσιών του.

«Ψηφιοποιήθηκε από το “μηδέν” το 100% των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Μέσα από κάθε ηλεκτρονική υπηρεσία υψηλού επιπέδου που δημιουργήθηκε, επιτεύχθηκε ένας μεγάλος και φιλόδοξος στόχος: να αλλάξει αποτελεσματικά η σχέση των πολιτών με τις υπηρεσίες του δήμου, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Η “επόμενη μέρα” της ψηφιακής Αθήνας βρίσκεται ήδη εδώ».

Πώς θα αναζητήσετε τους όρους δόμησης

Η νέα υπηρεσία για τους όρους δόμησης, είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων https://eservices.cityofathens.gr/. Επιλέγοντας την υπηρεσία «Όροι δόμησης», κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει τους όρους δόμησης για το οικοδομικό τετράγωνο για το οποίο ενδιαφέρεται, με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους:

1. Καταχωρώντας τον αριθμό οικοδομικού τετραγώνου.

2. Πληκτρολογώντας την διεύθυνσή του.

3. Αναζητώντας το οικοδομικό τετράγωνο σ’ έναν διαδραστικό χάρτη.

4. Καταχωρώντας την πινακίδα πολεοδομίας.

Μετά την επιλογή του οικοδομικού τετραγώνου, εμφανίζονται χρήσιμες πληροφορίες, όπως ο συντελεστής δόμησης, το ύψος, οι χρήσεις γης, η αρτιότητα, η κάλυψη, ενώ εξάγεται αυτόματα και σε λίγα δευτερόλεπτα σχετική βεβαίωση από το σύστημα.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν πιθανά αιτήματά τους στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Η νέα αυτή υπηρεσία θα διευκολύνει κυρίως τους μηχανικούς, αλλά και τους επαγγελματίες μεσίτες, που αναζητούν στην καθημερινή τους εργασία τους όρους δόμησης. Επίσης, οι πολίτες θα είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν τι μπορούν να οικοδομήσουν στην έκταση που τους ανήκει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ