Κορωνοϊός: Υποχρεωτικό τεστ 48 ωρών και μάσκα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικό τεστ 48 ωρών και μάσκα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Ποια άλλα μετρά αποφασίστηκαν στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

Oλοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα.

Τι ξέρουμε έως τώρα για τη νέα άκρως μεταδοτική υποπαραλλαγή του κορονοϊού που εξαπλώνεται γρήγορα

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εφαρμοστούν οι συστάσεις της ΕΕ και θα απαιτούνται από τους ταξιδιώτες από την Κίνα αρνητικά τεστ 48 ώρων πριν την αναχώρηση, ενώ θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας.

Όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το 48ωρο τεστ θα απαιτείται από όσους έρχονται από την Κίνα είτε με απευθείας είτε με transit πτήσεις.

Δεν θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος στα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς κάτι τέτοιο έχει πολλές τεχνικές δυσκολίες (δεν υπάρχουν πια ξενοδοχεία καραντίνας, δεν υπάρχει σύστημα monitoring κ.λπ.) ενώ και στην στην Ιταλία που εφαρμόζεται το μέτρο, αποδεικνύεται ανεφάρμοστο στην πράξη. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από το υπουργείο Υγείας.

Μέτρα κατά του Covid από τα κράτη μέλη της ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων της νόσου COVID-19 στην Κίνα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή και αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα, αρχής γενομένης από τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων προς και από την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα. Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να εισαγάγουν, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα, την απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID-19 το οποίο θα πραγματοποιηθεί το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε συζήτηση και για τις ελλείψεις των φαρμάκων. Εκτιμήθηκε ότι έως το τέλος του μήνα, το πολύ, θα υπάρχει πλήρης ομαλοποίηση. Εξάλλου, τις επόμενες μέρες φτάνουν στη χώρα μας, ούτως ή άλλως, αρκετά εισπνεόμενα, για τα οποία υπάρχουν ελλείψεις. Επίσης, υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε γενόσημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ