Από το καλοκαίρι η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για ανέργους και ανασφάλιστους

Από το καλοκαίρι η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για ανέργους και ανασφάλιστους
Από τις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται το Υπουργείο Υγείας να είναι σε θέση να εφαρμόσει το μέτρο για την προμήθεια φαρμάκων με συμμετοχή από τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους ανάλογα με τα εισοδήματα που λαμβάνουν και δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Το σχέδιο θα προβλέπει την «κλιμακωτή» συμμετοχής ανάλογα με το δηλωθεν εισόδημα αναμένεται να κινείται σε δύο άξονες: Πρώτον να θεσπιστεί μηδενική συμμετοχή καταρχήν για τους ανασφάλιστους και τους δηλωθέντες ανέργους και πιθανότατα και για όσους ασφαλισμένους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεύτερον να υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση στη συμμετοχή για όσους ασφαλισμένους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα έναντι των πρωτοτύπων, με "προβάδισμα" στα σκευάσματα που παράγονται από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, με στόχο τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά.

Στον αντίποδα, οι ασφαλισμένοι με μεγαλύτερο εισόδημα θα καλούνται να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή με βάση την κίμακα που θα θεσπιστεί, δεδομένου πως, όπως διατείνεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να υπάρξει δικαιότερος καταμερισμός της επιβάρυνσης για το φάρμακο. Η συμμετοχή μάλιστα ενδέχεται να ξεπερνά κατά πολύ το 25% που είναι το σημερινό ανώτερο όριο για κάθε σκεύασμα, καθώς θα πρέπει να εξισορροπηθούν οι απώλειες που θα προκληθούν από τη μη καταβολή συμμετοχής από τις ευπαθείς ομάδες. Ζητούμενο παραμένει φυσικά να μην σημειωθούν υπερβάσεις στο ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ