H Ευρώπη επιχειρεί ανάκαμψη ενώ ανοίγει νέο μέτωπο εμπορικού πολέμου

H Ευρώπη επιχειρεί ανάκαμψη ενώ ανοίγει νέο μέτωπο εμπορικού πολέμου

Οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν δασμούς ως 100% σε γαλλικά προϊόντα, ενώ ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι θα επιβάλει δασμούς στη Βραζιλία και την Αργεντινή

Σε θετικό έδαφος άνοιξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν ύστερα από τρεις ημέρες απωλειών, αν και το κλίμα παραμένει απαισιόδοξο αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι είναι έτοιμος να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εμπορικού πολέμου.

Οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν δασμούς ως 100% σε γαλλικά προϊόντα, ενώ ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι θα επιβάλει δασμούς στη Βραζιλία και την Αργεντινή, επικρίνοντας τις δύο χώρες για τη «μαζική υποτίμηση των νομισμάτων τους».

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει στους δασμούς στα προϊόντα της --όπως η σαμπάνια, οι τσάντες και άλλα -- για τους οποίους γίνεται κουβέντα λόγω του νέου γαλλικού φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι πλήττουν τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης, που σημείωσε πτώση 1,6% χθες, ενισχύθηκε κατά 0,3% αν και οι γαλλικές μετοχές ήταν αμετάβλητες.

Οι μετοχές εταιριών προϊόντων πολυτελείας επέκτειναν τις απώλειές τους, ωστόσο, με την LVMH να υποχωρεί κατά σχεδόν 2% σε χαμηλό δύο μηνών, αν και άλλες όπως η L'Oreal κατέφεραν να σημειώσουν μέτρια άνοδο.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατέγραψε πτώση 0,4%, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,6% και οι αυστραλιανές μετοχές κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δύο μηνών με πτώση 2,2%.

Το κλίμα επιβάρυνε και η απάντηση της Κίνας στη στήριξη που εξέφρασαν οι ΗΠΑ προς τους ακτιβιστές που διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εξέταση των αιτημάτων επισκέψεων πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ καθώς και την επιβολή κυρώσεων σε κάποιες μη κυβερνητικές αμερικανικές οργανώσεις.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ήταν αμετάβλητος σε χαμηλό μίας εβδομάδας.

Το βελτιωμένο κλίμα στην Ευρώπη δεν επηρέασε ιδιαίτερα τη γερμανική αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να παραμένουν σε υψηλό τριών εβδομάδων καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες αποχώρησης του κόμματος SPD από τον κυβερνώντα συνασπισμό και ως εκ τούτου ενισχύονται οι προοπτικές για πρόωρες εκλογές ή για μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 1 μονάδα βάσης στο -0,26%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Νοεμβρίου και σημείωσαν άνοδο πάνω από 8 μονάδες βάσης από την Παρασκευή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ