Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Αρνητικά πρόσημα και πιέσεις στις αγορές

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Αρνητικά πρόσημα και πιέσεις στις αγορές

Στις 818,52 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 1,58%

Ισχυρές πιέσεις στις τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της εβδομάδας, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της αναθέρμανσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας.

Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ καταφέρονται εναντίον των ΗΠΑ, μετά την αναγγελία της επιβολής νέων επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον χαρακτηρισμό «εχθρός» τον οποίο χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά και τη «διαταγή» του προς αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν «εναλλακτικές» στην Κίνα.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν εμπλακεί σε έναν ολοένα σκληρότερο εμπορικό πόλεμο, ανταλλάσσοντας ομοβροντίες επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών.

Ο Τραμπ ανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, μερικές ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αντίποινα σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως την Κυριακή, ο ρεπουμπλικάνος φάνηκε να υπαναχωρεί από την απειλή του να διατάξει τις αμερικανικές εταιρείες να φύγουν από την Κίνα.

Η επίσημη κινεζική εφημερίδα China Daily τονίζει στο σημερινό κύριο άρθρο της ότι «ουδέποτε θα επιτραπεί» στην Ουάσινγκτον να «ορίσει τη μοίρα της Κίνας».

Η αγγλόφωνη ταμπλόιντ The Global Times, την οποία τυπώνει η Ημερησία του Λαού, όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, έκρινε ότι η αποχώρηση αμερικανικών εταιρειών από την αγορά της Κίνας θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» τους, ειδικά στην περίπτωση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

«Οι εταιρείες των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά, όμως εάν κάποιες αμερικανικές εταιρείες θελήσουν να υπακούσουν τη διαταγή του Τραμπ και να ενταχθούν στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό γι’ αυτές. Η απόφαση να εγκαταλειφθεί η αγορά της Κίνας πολύ απλά ισοδυναμεί με αυτοκτονία», έκρινε η εφημερίδα.

Ο εμπορικός πόλεμος έχει θορυβήσει συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ επιτείνει την ανησυχία των αγορών, διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών και αναλυτών ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση. Τα ασιατικά χρηματιστήρια πέφτουν σήμερα, μετά τη νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Ελληνική Αγορά

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγορά κάτω από τα επίπεδα των 820 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 818,52 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,58%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,65%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (+0,78%) και της Fourlis (+0,57%).

Ευρώπη

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκοί δείκτες ακολούθησαν αυτούς στα ασιατικά ταμπλό

Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5% και ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες ύψους 0,11%.

Ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0,2%, ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,15%, και ο ελβετικός SMI χάνει 0,83%.

Κλειστό λόγω τραπεζικής αργίας το χρηματιστήριο στο Λονδίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ