H Ελλάδα μπλε - Το χρηματιστήριο καταπράσινο - Ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του ομολόγου

Θετική αντίδραση του Γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών - βουτιά στην απόδοση του 10ετούς

H Ελλάδα μπλε - Το χρηματιστήριο καταπράσινο - Ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του ομολόγου

"Με το δεξί" ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά την εκλογική διαδικασία. Οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων που δείχνει να απομακρύνει το σενάριο να μπει η χώρα σε αστάθεια και πολιτικές περιπέτειες. Ουσιαστικά εκλαμβάνεται ως θετική είδηση το γεγονός δεν θα υπάρξει παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας και ότι θα ξεκαθαρίσει άμεσα το πολιτικό σκηνικό. 

Συγκεκριμένα από τα πρώτα λεπτά μετά το εναρκτήριο καμπανάκι ο Γενικός Δείκτης παρουσίαζε άνοδο πάνω από 5% με μόνο τέσσερις μετοχές να κινούνται πτωτικά Πρωταγωνιστές οι τράπεζες αλλά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 776,6 μονάδες με άνοδο 6,09%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε στο 3% καταγράφοντας πτώση άνω του 10%. Αυτό είναι και το νέο ιστορικό χαμηλό καθώς αντίστοιχη απόδοση δεν έχει καταγραφεί ούτε και πριν από 13 χρόνια όταν η απόδοση του 10ετούς διαμορφωνόταν στο επίπεδο του 3,2-3,3%

Ουσιαστικά οι αγορές φαίνεται να εκλαμβάνουν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επισπεύδονται οι πολιτικές εξελίξεις και η Ελλάδα αποφεύγει την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Μετά την χθεσινοβραδινή προκήρυξη εκλογών, όλα τα σημαντικά γεγονότα του Ιουνίου περιέρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ναι μεν θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών στις 5 Ιουνίου αποκαλύπτοντας την επίσημη θέση των θεσμών για τα πρωτογενή πλεόνασμα μετά την ενεργοποίηση των μέτρων αλλά πρακτικά, ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση της 13ης Ιουνίου θα λειτουργεί ως "υπηρεσιακός" κάτι που σημαίνει ότι και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα περιμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης και τον νέο υπουργό Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ