Σε πτώση ξανά το Χρηματιστήριο – Ούτε ο οίκος Fitch «σώζει» τις τράπεζες

Σε πτώση ξανά το Χρηματιστήριο – Ούτε ο οίκος Fitch «σώζει» τις τράπεζες

Συνεχίζει την πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τα «ευχάριστα» νέα από τον οίκο Fitch για τις τράπεζες.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι «αγνοούν» τόσο την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch, όσο και την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

 

Ο Γενικός Δείκτης, συγκεκριμένα, υποχωρεί κατά 1,07%και διαμορφώνεται στις 634,91 μονάδες.

Χθες, ο οίκος Fitch, χαιρετίζοντας την απελευθέρωση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών, προχώρησε στην αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδων της αξιολόγησης των ΕΤΕ – Alpha Bank και κατά μία βαθμίδας της αξιολόγησης των Eurobank – Τράπεζα Πειραιώς.

Μπορεί η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch να ανέκοψε το βίαιο πτωτικό κύμα στον κλάδο, αλλά δεν δείχνει να είναι ικανή να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά. Στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018.

Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διατηρούνται αμείωτες, εν αναμονή και των επίσημων αποφάσεων για την προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με κλιμάκια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με στόχο την αναζήτηση της κατάλληλης «φόρμουλας».

Την ίδια ώρα, η αγορά αποτιμάει και την έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το Ταμείο να «ανεβάζει» στο 2,4% τον πήχη της ανάπτυξης για το 2019 και να διατηρεί στο 2% τον στόχο για το 2018. Βέβαια, οι ιθύνοντες της Ουάσιγκτον «βλέπουν» σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,2% έως το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ