Ευρωζώνη: Με σταθερό ρυθμό αυξήθηκαν τα δάνεια στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο

Ευρωζώνη: Με σταθερό ρυθμό αυξήθηκαν τα δάνεια στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Δεκέμβριο ο ρυθμός αύξησης των τραπεζικών δανείων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 4% και ο αντίστοιχος ρυθμός στα νοικοκυριά στο 3,3%, όσο και τον Νοέμβριο

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Δεκέμβριο ο ρυθμός αύξησης των τραπεζικών δανείων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 4% και ο αντίστοιχος ρυθμός στα νοικοκυριά στο 3,3%, όσο και τον Νοέμβριο.

Η προσφορά χρήματος M3 με ευρεία έννοια αυξήθηκε τον Δεκέμβριο με ετήσιο ρυθμό 4,1% έναντι αύξησης 3,7% τον Νοέμβριο. Η προσφορά χρήματος με στενή έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις μίας ημέρα, αυξήθηκε 6,6% έναντι αύξησης 6,7% τον Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από ό, τι φοβόταν, αλλά έμεινε στην προηγούμενη άποψη ότι η επιβράδυνση αυτή ήταν προσωρινή και όχι η αρχή μιας ύφεσης.

Ωστόσο, οι αγορές σήμερα δεν βλέπουν σχεδόν καμία πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου φέτος και αντιθέτως βλέπουν περισσότερα μέτρα τόνωσης από την ΕΚΤ, ενδεχομένως νέα δάνεια στον τραπεζικό τομέα, εν μέρει για να διατηρήσουν την ρευστότητα και τη ροή πιστώσεων προς τον εταιρικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ