Έρευνα στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τι αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Reuters

Έρευνα στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποίησαν ελέγχους στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, καθώς και στην Τράπεζα Αττικής.

Η διαδικασία της έρευνας κράτησε αρκετό χρόνο, περίπου πέντε ώρες, ενώ στη διαδικασία μετείχαν πολυμελείς ομάδες της Επιτροπής.

Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχαν αντιδράσεις για τα σχέδια των τραπεζών να αυξήσουν τις χρεώσεις ή να εισάγουν νέες για μια σειρά υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Αναφερόμενο στις σημερινές έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το πρακτορείο Reuters επικαλέστηκε τραπεζικό στέλεχος σύμφωνα με το οποίο αντικείμενο του ελέγχου ήταν οι χρεώσεις των χρηματοπιστωικών ιδρυμάτων προς τους πελάτες. "Δεν μας επιτρέπουν να εγκαταλείψουμε τον χώρο, αντιγράφουν τους σκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών, όμως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα" ανέφερε η ίδια πηγή στο πρακτορείο.

Άλλοι τραπεζικοί παράγοντες χαρακτήρισαν την έρευνα ως πολιτικά υποκινούμενη και ως ένα σόου, ενώ έτερο στέλεχος εκτίμησε πως η έρευνα δεν θα καταλήξει κάπου. "Όταν χρεώνεις υπηρεσίες είναι φυσικό να κοιτάς τους ανταγωνιστές. Είανι όμως παράξενο που η έρευνα γίνεται μετά την απόφαση κάποιων τραπεζών να μειώσουν τις χρεώσεις" σχολίασε.

Οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό που χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις αυξήσεις, ενώ λίγες ημέρες μετά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέστειλαν τις προγραμματισμένες αναπροσαρμογές.

Στο θέμα είχε παρέμβει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που είχε αναφέρει σε ομιλία του σε συνέδριο πως θα διερευνηθεί αν έχει βάση η φημολογία για προσυνεννόηση των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ