Προμήθειες 700 εκατ. ευρώ κατέβαλαν οι καταναλωτές στις τράπεζες

Προμήθειες 700 εκατ. ευρώ κατέβαλαν οι καταναλωτές στις τράπεζες

Τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Προμήθειες 700 εκατ. ευρώ κατέβαλαν οι καταναλωτές στις τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2019

Οπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά χρέωσαν τους πελάτες τους με προμήθειες περίπου 700 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία αυτά οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις στις χρεώσεις οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 10%.

Οι αυξήσεις τις οποίες οι τράπεζες ήδη έχουν περάσει στην τιμολογιακή τους πολιτική, είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2019. Είναι ενδεικτικό ότι το κονδύλι «έσοδα από προμήθειες» που εμφανίζεται σε αυτά, κατέγραψε αύξηση η οποία αγγίζει το 5%.

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
(σε εκατ.ευρω)
Τράπεζα Α΄Εξαμ,2018 Α' Εξαμ.2019


Εθνική 158 164

Πειραιώς 180 188

Εurobank 138 156

Alpha Bank 197,7 191,5

ΣΥΝΟΛΟ 673,7 699,5

Το ζήτημα των προμηθειών ήρθε στο προσκήνιο προσφάτως, όταν οι τράπεζες προχώρησαν στην επιβολή νέων χρεώσεων σε μία σειρά υπηρεσιών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν άδικες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οπως για παράδειγμα, να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να μάθει απλώς την κίνηση του λογαριασμού του ή να επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μιας τράπεζας επειδή στο χωριό του πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη. Είχαν προηγηθεί ωστόσο μία σειρά από χρεώσεις οι οποίες πέρασαν σιωπηρά, όπως η προμήθεια για αντικατάσταση κάρτας, αν αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη, ακόμη και σε περίπτωση κλοπής, αλλά και η κατακόρυφη αύξηση του ενοικίου στις τραπεζικές θυρίδες, όταν αυτές λόγω του κινδύνου του Grexit, αλλά και της αύξησης της εγκληματικότητας έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ