Παράταση ενός έτους ζήτησε η Εθνική για την πώληση της ασφαλιστικής

Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης IPO

Παράταση ενός έτους ζήτησε η Εθνική για την πώληση της ασφαλιστικής

Προς το τέλος του οδεύει και τυπικά το δεύτερο επεισόδιο του... σίριαλ με την Εθνική Ασφαλιστική, αφού πολύ σύντομα η τράπεζα θα λάβει και τυπικά την έγκριση που κατέθεσε πριν λίγες μέρες στην DG Comp να της δοθεί παράταση, ενός έτους, για την «ρευστοποίηση» τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το αίτημα, δεν κατατέθηκε ειδικά για την ασφαλιστική, αλλά για την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης, που ως γνωστόν έχουν καταθέσει όλες οι τράπεζες στις ευρωπαϊκές αρχές και το οποίο περιλαμβάνει και τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχεδιασμό. Η απάντηση αναμένεται θετική και μένει να δούμε αν και εφόσον θα γίνει νέος διαγωνισμός, αν θα εμφανιστούν νέοι υποψήφιο και κυρίως ποιοι και από που θα κρατάει η …σκούφια τους.

Εκτός και αν προκριθεί η είσοδος της στο Χρηματιστήριο μέσω IPO. Βέβαια σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον δεν ξέρουμε κατά πόσον θα είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρεθούν πρόθυμοι επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την παρατεταμένη διαδικασία πώλησης, η Εθνική Ασφαλιστική συνεχίζει να πετυχαίνει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας.

Τα κέρδη του α’ τρίμηνο του 2018, προ φόρων ανήλθαν σε €18,6 εκ. ενώ η συνολική παραγωγή της για το ίδιο διάστημα ανήλθε σε €174,0 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,7% σε σχέση με το 2017.

Αδοξο τέλος

Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε πρόσφατα να μη συνεχίσει τις συνομιλίες με το κινέζικο Group Gongbao. Η ανακοίνωση της ΕΤΕ ήταν η εξής:

"Σε συνέχεια της από 8.6.2018 ανακοίνωσης αναφορικά με τη διαδικασία αποεπένδυσης της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «η ΕΘΝΙΚΗ», η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. («ΕΤΕ») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι μετά από την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao Group για την Εθνική Ασφαλιστική, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή. Η ΕΤΕ δεσμεύεται στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως σε εύθετο χρόνο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ