Σε 60 ημέρες το τέλος (;) του νόμου Κατσέλη - Τι θα γίνει τα «κόκκινα» δάνεια

Σε 60 ημέρες το τέλος (;) του νόμου Κατσέλη - Τι θα γίνει τα «κόκκινα» δάνεια

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς σε δύο μήνες εκπνέουν οι προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη και οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει πως το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως με τα σημερινά όρια προστασίας κάθε συζήτηση επέκτασης των διατάξεων του νόμου Κατσέλη είναι εκτός συζήτησης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η σχετική συζήτηση με τους θεσμούς δεν έχει προχωρήσει πέραν της ανταλλαγής υπομνημάτων.

Τα κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 731 δισ. ευρώ αποτελούν πανευρωπαϊκό πονοκέφαλο, με την Ελλάδα να έχει θλιβερή πρωτιά (σχεδόν ένα στα δύο δάνεια είναι κόκκινο) και την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να εμφανίζει ποσοστό κόκκινων δανείων της τάξεως του 10%.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 250.000 «κόκκινα» δάνεια βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του νόμου και προστατεύονται από την σχετική νομοθεσία.

Στο στόχαστρο των τραπεζών έχουν μπει ήδη περίπου 20.000 δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη και αρνήθηκαν την άρση απορρήτου. Αυτοί χάνουν την προστασία που τους παρείχε ο νόμος και οι τράπεζες έχουν πλέον την δυνατότητα να λάβουν κάθε είδους αναγκαστικά μέτρα.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου, ήρθη το τραπεζικό απόρρητο για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την προστασία του νόμου. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου θεσμοθετήθηκε τον Ιούνιο με τον νόμο 4549, που επισφράγισε την τέταρτη αξιολόγηση, δίνοντας 3μηνη διορία σε όσους δεν θέλουν την άρση του απορρήτου τους, να εναντιωθούν.

Η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς λήγει το Δεκέμβριο 2018.

Νέα πρόταση

Μια νέα πρόταση, η οποία αναμένεται να τεθεί υπόψη του Ευρωκοινοβουλίου και έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες, δίνει περισσότερο χρόνο – τρία χρόνια αντί για δύο – στις τράπεζες ώστε να δημιουργήσουν πρόσθετες προβλέψεις για τη δημιουργία νέων πιθανών κόκκινων δανείων.

Οι υποχρεώσεις αυτές μάλιστα σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ μετά την υιοθέτηση των νέων κανόνων, έναντι του αρχικού χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε έναρξη ισχύος για δάνεια που χορηγήθηκαν από τον Μάρτιο του 2018 και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ