Το όνομα αυτού «Asset Protection Scheme»: Πώς θα λειτουργεί για εγγυήσεις «κόκκινων» δανείων

To "δίχτυ προστασίας" και οι ανησυχίες περί κρατικών ενισχύσεων - Πόσα χρήματα μπορούθν να συγκεντρωθούν και από που

Το όνομα αυτού «Asset Protection Scheme»: Πώς θα λειτουργεί για εγγυήσεις «κόκκινων» δανείων

 Μετά την «μαύρη Τετάρτη» των τραπεζών φούντωσαν οι συναντήσεις και οι προτάσεις για την πιο καλή λύση που θα έδινε άμεση ανάσα στις τράπεζες από το βάρος των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία ενός εγγυητικού σχήματος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.

Η ονομασία αυτού ειδικού επενδυτικού σχήματος είναι «Asset Protection Scheme» η λογική του οποίου είναι η εξής: με κεφάλαια που εξασφαλίζονται είτε από το buffer είτε από το μαξιλάρι ρευστότητας, οι τράπεζες ουσιαστικά καλύπτονται οικονομικά προκειμένου να «αφαιρέσουν» από τους ισολογισμούς τους τα κόκκινα δάνεια και έτσι να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους.

Πρακτικά, αυτό το «εργαλείο» θα βοηθήσει τις τράπεζες ώστε να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τρύπες και να αποφύγουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου η κάλυψη των οποίων θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μετοχών των τραπεζών.

Ουσιαστικά, το δημόσιο θα λειτουργήσει ως «εγγυητής» των κόκκινων δανείων μέχρι ένα ύψος της τάξεως των 10-15 δις. ευρώ.

Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από το buffer, δηλαδή το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει σχηματιστεί μετά την εκταμίευση και της τελευταίας δόσης του ESM. Το μαξιλάρι ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 30 δισ. ευρώ. Εκτός από το Buffer μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως είναι πόροι από υπερεθνικούς οργανισμούς (π.χ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Tο μοντέλο APS συμπεριλαμβάνεται στο «εγχειρίδιο» της ΕΚΤ. Αυτές οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα παίρνουν τα «κόκκινα» δάνεια και θα δίνουν ομόλογα τα οποία θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Αυτή η λύση υποκαθιστά τα Funds και την Bad Bank αλλά βάζει το δημόσιο στη θέση του εγγυητή, οπότε πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις ευρωπαϊκές αρχές, ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, αντί τα κόκκινα δάνεια να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Τι μπορεί να προσφέρει αυτό τοAssetProtectionScheme;

  1. Άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών χωρίς τον κίνδυνο να υπάρξει απομείωση της περιουσίας των υφιστάμενων μετόχων
  2. Η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει ταχύτατα καθώς απαιτείται μεταφορά περιουσιακών στοιχείων
  3. Ο Εγγυητής (σ.σ δηλαδή το ελληνικό δημόσιο) δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε άμεση καταβολή κεφαλαίων
  4. Οι τράπεζες κερδίζουν περισσότερο χρόνο ώστε να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια χωρίς να έχουν το μαχαίρι στο λαιμό.

Τα προβληματικά δάνεια που θα τεθούν υπό την προστασία του APS θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, με τον μηχανισμό αυτό, πέραν της πολύ σημαντικής έμμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσής τους, οι τράπεζες αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία και χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, αποφεύγοντας τις μαζικές πωλήσεις κόκκινων δανείων που γίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές και οι οποίες έχουν σοβαρή επίπτωση στην κεφαλαιακή τους βάση. Ερώτημα μόνο αποτελεί το αν απαιτείται η έγκριση τηςDGComπροκειμένου να εξεταστεί το αν αυτή η πρακτική ισοδυναμεί με κρατική ενίσχυση των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ