Τα μανίκια για τα stress test «σηκώνουν» οι τράπεζες

Οι εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών

Τα μανίκια για τα stress test «σηκώνουν» οι τράπεζες

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την «μάχη» των stess test από τις τράπεζες. Η άσκηση αντοχής που θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου, αποτελεί τον τελευταίο «σκόπελο» που πρέπει να ξεπεράσει ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να «γυρίσει» σελίδα.

Τον Ιανουάριο θα δοθούν από την ΕΚΤ στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών οι μακροοικονομικές παραδοχές του stress test και οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, για το γ΄ τρίμηνο οι τράπεζες πέτυχαν μεγαλύτερη μείωση στα κόκκινα δάνεια όχι μόνο σε σχέση με τους αρχικούς στόχους αλλά και τους αναθεωρημένους, που υποβλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αναλυτικότερα, τα NPEs ήταν κατά 796 εκατ. ευρώ χαμηλότερα του αναθεωρημένου στόχου ενώ τα NPLs ήταν κατά 89 εκατ. χαμηλότερα.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη άσκηση προσομοίωσης ακραίων συνθηκών θα είναι διαχειρίσιμες και δεν θα προκαλέσουν συστημικές διαταραχές, ιδίως εάν δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τράπεζες να μειώσουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να καλύψουν την όποια μείωση στην κεφαλαιακή τους θέση μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου.

Αλλωστε, η ΕΚΤ έχει τοποθετηθεί επίσημα για τη φύση της δοκιμασίας του 2018, σημειώνοντας ότι δεν θα επιβάλει στις τράπεζες που θα μείνουν μετεξεταστέες νέες αυξήσεις κεφαλαίου άμεσα, αλλά θα επιχειρήσει να καταλήξει, από κοινού με τη διοίκηση κάθε ομίλου, σε μια κοινώς αποδεκτή λύση, χωρίς να απολεσθεί η εμπιστοσύνη καταθετών και μετόχων, εφόσον αυτό είναι δυνατόν.

Οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ υποχρέωσαν την ΕΚΤ να επισπεύσει τα stress tests για τις εγχώριες τράπεζες και να δηλώσει ότι θα πραγματοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής περίπτωσης ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ.

Από την πλευρά τους, οι επιτελείς των τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξοι τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και τα αποτελέσματα του stress test.

Τα stress test θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες και την συνάντηση των τραπεζιτών με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Ντανιέλ Νουί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ