Ο Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος στις καταθέσεις

Ο Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος στις καταθέσεις
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος στις καταθέσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (20/07/2015) κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Θεοχαρόπουλος ενημερώθηκε για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσε:

«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μάς ενημέρωσε διεξοδικά αναφορικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Υπήρξε διαβεβαίωση σε ότι αφορά το σύνολο των καταθέσεων ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος (bail in).

Τονίσαμε από την πλευρά μας ότι απαιτείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η παροχή ρευστότητας προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας. Είναι απαραίτητο να επανέλθει άμεσα η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του καταθετών και τραπεζών, καθώς αυτή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή διαβεβαίωση του κ. Στουρνάρα για τις καταθέσεις.

Συζητήσαμε επίσης για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τις απαραίτητες ενέργειες για αποκατάσταση και ενίσχυση της ρευστότητας και το χρονοδιάγραμμα των επερχόμενων stress tests που θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τα καθυστερημένα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κόκκινα δάνεια) τονίσαμε ότι είναι απαραίτητο να διαχωρισθούν άμεσα οι δανειολήπτες σε αυτούς που πράγματι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες ώστε στη συνέχεια να υπάρξει λύση για να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

Οι τράπεζες οφείλουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία της χώρας, τις υγιείς επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη. Απαιτείται οικονομική και πολιτική σταθερότητα και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση και υπογραφή της συμφωνίας ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να επανέλθει η ρευστότητα προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ