Έτοιμη για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Attica Bank

Έτοιμη για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Attica Bank
Έτοιμη να στηρίξει τον Έλληνα μικρομεσαίο επιχειρηματία και να συνδράμει σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην αύξηση της ρευστότητας και στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, των εξαγωγών, του τουρισμού, δηλώνει η Attica Bank.

Της Έφης Καραγεώργου.

Προϋπόθεση βέβαια για τα παραπάνω είναι η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 434εκατ ευρώ και η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Attica Bank αν και είναι έτοιμη να καταθέσει ενημερωτικό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η διοίκηση περιμένει την συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αύξησης.

Μάλιστα πηγές της τράπεζας σημειώνουν πως: Εάν η κατάσταση στο εσωτερικό εξελιχθεί ομαλά, είμαστε σε θέση άμεσα να μπούμε σε τροχιά αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και να την έχουμε ολοκληρώσει ακόμη και μέσα στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Σημειώνουμε ότι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ έχει δηλώσει πως θα συμμετάσχει στην αύξηση διατηρώντας το ποσοστό του. Συνεπώς το θέμα είναι πώς θα καλυφθεί η αύξηση πέραν της άσκησης των δικαιωμάτων από το ΤΣΜΕΔΕ.

Τόσο ο πρόεδρος της Attica Bank Γιάννης Γαμβρίλης, όσο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Αντωνόπουλος θεωρούν ως σημείο εκκίνησης για όλους τους σχεδιασμούς της τράπεζας την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Σε αυτό το σκοπό έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους έχοντας τη στήριξη του βασικού μετόχου, των υπολοίπων μετόχων και τη βοήθεια των διεθνών οίκων-συμβούλων της Attica.
Μάλιστα ο κ. Αντωνόπουλος μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο του Economist, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νευραλγικό ρόλο των μη συστημικών τραπεζών.

Όπως είπε: Οι μη συστημικές τράπεζες στη χώρα μας, στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν κρίσιμο και ταυτόχρονα βασικό εργαλείο για την παροχή χρηματοδότησης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, στις εξαγωγές, στον εξειδικευμένο τουρισμό, στην τεχνολογία, στην καινοτομία, στα μικρά και μεσαία έργα υποδομών». Ανέφερε ακόμα ότι διεθνώς, οι μη συστημικές τράπεζες, είτε είναι ιδιωτικές, είτε είναι κρατικές, έχουν σαφή θέση σε όλα τα τραπεζικά συστήματα, με προεξέχοντα ρόλο στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, αλλά και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χάρτη.

Ο κ. Αντωνόπουλος επισήμανε ότι οι μικρομεσαίες τράπεζες παρότι κατέχουν ένα μικρό μερίδιο των τραπεζικών ισολογισμών, παρέχουν σημαντικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, για τις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν υποκατάστατα, σε βασικούς τομείς της οικονομίας. «Σε σύγκριση μάλιστα με τις συστημικές μεγάλες τράπεζες, είναι πιο αποτελεσματικές στην προώθηση πολιτικών περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης, ενώ αποτελούν τους πιο σημαντικούς φορείς χρηματοδότησης σε περιοχές και οικονομικούς κλάδους με περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές».

Τέλος σημειώνουμε ότι η Attica Bank έχει υποβάλει στις εποπτικές αρχές επιχειρησιακό σχέδιο, για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου που θα επιτευχθεί μέσω της δραστικής περιστολής των λειτουργικών εξόδων, της αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων και της οργανωτικής αναδιάρθρωσης των λειτουργιών της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ