Τι λένε οι τραπεζίτες για τα στεγαστικά δάνεια και τη “ρύθμιση Δένδια”

Της Έφης Καραγεώργου,
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν συζητούν «οριζόντια κουρέματα», αφού όπως λένε από μία τέτοια πολιτική οι ζημίες για την κεφαλαιακή επάρκεια και σταθερότητα του συστήματος θα ήταν ανυπολόγιστες.
Οι τραπεζίτες συμφωνούν πως η πρόταση για «πάγωμα» σε βάθος 10ετίας ή 15τίας κρύβει μία μεγάλη παγίδα. Υπάρχει κίνδυνος σημειώνουν να «σκάσει» σταδιακά και το υπόλοιπο 70% των ενήμερων στεγαστικών δανείων. Δηλαδή να σταματήσουν τις πληρωμές και οι ενήμεροι δανειολήπτες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία νέα γενιά κακοπληρωτών.
Όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, ήδη έχει αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών, οι οποίοι αν και έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις πληρωμές των δόσεων, δεν πληρώνουν προσδοκώντας σε οριζόντια νομοθετική ρύθμιση που θα τους διαγράψει μεγάλο μέρος της οφειλής τους.
Το ζήτημα λοιπόν που μπαίνει και πάλι στο τραπέζι είναι ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ρεαλιστικά, με τρόπο όμως που δεν θα δημιουργεί ηθικό κίνδυνο -δηλαδή οι συνεπείς να νοιώσουν αδικημένοι και να επιδιώξουν να καταστούν υπερήμεροι.
Τα τραπεζικά στελέχη σχολίαζαν επίσης, πως ένα σχέδιο που βρίσκεται σε στάδιο προεργασίας και δημοσιοποιείται λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τους δανειολήπτες, και είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργήσει μεγαλύτερη «αρρυθμία» στην αγορά, δηλαδή να πολλαπλασιάσει τις «κόκκινες» οφειλές.
«Δεν έχουμε στα χέρια μας κάποιο σχέδιο ρύθμισης για τα κόκκινα στεγαστικά. Το «σπάσιμο» του στεγαστικού στα δύο με «πάγωμα» τμήματος του για ορισμένο χρονικό διάστημα, είναι διεθνής πρακτική. Όμως είναι κομβικής σημασίας, ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί το 30% για παράδειγμα της «παγωμένης» οφειλής» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Fpress.gr. Και διευκρίνιζαν πως το «σπάσιμο» στα δύο με «πάγωμα» είναι ένα από τα εργαλεία, που προβλέπεται και στον Κώδικα Δεοντολογίας, ωστόσο αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι οριζόντια εφαρμογή.
Παράλληλα τα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν πως «θα πρέπει να υπάρξει μία αμοιβή και γι΄ αυτόν ο οποίος άντεξε, μέσα στην κρίση και ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, ή έσπευσε να ρυθμιστεί εγκαίρως». Μια πρόβλεψη που υπήρχε και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη στο πλαίσιο των αλλαγών του «νόμου Κατσέλη» και της ρύθμισης για τους ενήμερους οφειλέτες. Μάλιστα, τότε είχε υπάρξει και συμφωνία με τις τράπεζες να ανταμείψουν τους καλούς πελάτες τους, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου τα υπόλοιπα της στεγαστικής πίστης ήταν 69,9δισ ευρώ με σχεδόν το 30% του χαρτοφυλακίου να βρίσκεται στο «κόκκινο» με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 21δισ ευρώ. Μαζί με τα home equity δάνεια (καταναλωτικά με προσημείωση και όρους στεγαστικών) το ποσό των καθυστερούμενων οφειλών ανεβαίνει στα 27δισ ευρώ και αφορά 200.000 δανειολήπτες (από τις 600.000 που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια).