Ανακούφιση από τα αποτελέσματα των stress tests – ανέπαφα τα κεφάλαια του ΤΧΣ

Ανακούφιση από τα αποτελέσματα των stress tests – ανέπαφα τα κεφάλαια του ΤΧΣ
Ελάχιστες έως μηδενικές είναι οι ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο.

Τη διαπίστωση ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν παρουσιάζουν κεφαλαιακή υστέρηση έκανε και η Τράπεζα της Ελλάδας η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση πριν από λίγο. (δείτε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ΕΔΩ)

Η Alpha Bank και η Πειραιώς δεν θα χρειαστούν ενίσχυση. Για το Eurobank το απαιτούμενο ποσό περιορίζεται στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ το μεγαλύτερο έλλειμμα εμφανίζει η Εθνική – 273 εκατομμύρια ευρώ- το οποίο όμως θα καλυφθεί με την πώληση των μετοχών της θυγατρικής στην Τουρκία Finansbank.

Ειδικότερα:

  • Η Alpha Bank ανεδείχθη στις ισχυρότερες τράπεζες της ευρωζώνης με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8,1%. Τα ακριβή αποτελέσματα και την ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ
  • Χωρίς ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης ολοκληρώθηκε η διαδικασία και για την τράπεζα Πειραιώς η οποία περνάει και το σταθερό και το δυναμικό σενάριο. Δείτε εδώ τι ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς
  • Από την πλευρά της η Εθνική θα πρέπει να καλύψει το ποσό των 273εκ ευρώ, που ωστόσο καλύπτεται πλήρως με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -για την διάθεση του 20% της Finansbank- που ανακοίνωσε η ΕΤΕ την περασμένη βδομάδα. Τις σχετικές ανακοινώσεις μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ
  • Η συνεδρίση του Δ.Σ. της Eurobank αναμένεται αργότερα το απόγευμα. Η Eurobank αφού συνυπολογισθούν και τα πλάνα αναδιάρθρωσης έχει κεφαλαιακές της τάξης των 71εκατ ευρώ. Μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες έδειξαν για την Eurobank τα stress test, ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων στο δυσμενές δυναμικό σενάριο διαμορφώνεται στο 9,5% -από 5,5%- αν ληφθεί υπόψη η επίδραση άλλων θετικών παραγόντων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank, οι παράγοντες αυτοί είναι: Η θετική επίπτωση 315εκ ευρώ που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών προ προβλέψεων εσόδων για το 9μηνο 2014 σε σχέση με εκείνα που λήφθηκαν υπόψη στο δυναμικό δυσμενές σενάριο, οδηγούν σε μία αύξηση του κεφαλαιακού δείκτη CET1 κατά 0,9 της μονάδας. Επιπροσθέτως η ενσωμάτωση του οφέλους που προκύπτει από τον αναβαλλόμενο φόρο έχει θετικό αντίκτυπο στο δυναμικό δυσμενές σενάριο κατά 3,18 μονάδες (ή κεφάλαια ύψους 1,1δισ ευρώ). Ακόμα σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι η τράπεζας έχει υποβάλλει προς έγκριση την εφαρμογή της μεθόδου των εσωτερικών συστημάτων διαβάθμισης για τον πιστωτικό κίνδυνο του στεγαστικού χαρτοφυλακίου του Νέου ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ύψους 4,9δισ ευρώ) από το οποίο αναμένεται κεφαλαιακό όφελος περίπου 0,3 της μονάδας.

H δήλωση Χαρδούβελη

Στο γεγονός ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα παραμείνουν ανέπαφα στάθηκε στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα. Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.