Για Οκτώβριο πάει το σχέδιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων

Για Οκτώβριο πάει το σχέδιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων
Για Οκτώβριο οδεύει η νομοθέτηση του σχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων,

ιδιωτών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», ενώ περί τα μέσα Σεπτεμβρίου πρόκειται, εκτός απροόπτου, να δοθούν οι λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί, η «σύσκεψη των Παρισίων» στις 3 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία η κυβέρνηση με την τρόικα θα οριστικοποιήσουν το σχέδιο επίλυσης του σοβαρότατου αυτού προβλήματος που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας συνολικότερα.
Το προσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει δοθεί προς μελέτη στην τρόικα, αλλά και στις τράπεζες, προβλέπει εκτός των άλλων, ακόμη και κούρεμα οφειλόμενου ποσού ή προσαυξήσεων για τις επιχειρήσεις και μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με δόσεις που φθάνουν έως και τους 120 μήνες. Για τους ιδιώτες συζητείται το ενδεχόμενο επιδότησης ενοικίου ή χορήγησης επιδόματος για καταβολή μέρους της δόσης. Νούμερο ένα ζήτημα από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να μην επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια τους, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων των Ευρωπαϊκών stress test, γεγονός που σημαίνει ότι θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο εξεύρεσης βιώσιμης λύσης.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ. Σχετικά, με τα επιχειρηματικά δάνεια, η ελληνική πλευρά, με το εν λόγω πλαίσιο που θα νομοθετήσει, έχει στόχο να σχεδιάσει τις βασικές αρχές ενός εξωδικαστικού μηχανισμού για το σύνολο των δανείων, ώστε οι διαδικασίες να μην πάρουν χρόνο και να γίνει άμεσα ένα ξεκαθάρισμα των υγιών, των βιώσιμων και των μη. Τα δικαστήρια ίσως να εμπλέκονται μόνο για την έγκριση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που θα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές. Σχετικά με το ποσοστό των πιστωτών που απαιτείται να συμφωνήσουν για να εγκριθεί το πλάνο εξυγίανσης δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο υπάρχει η πρόταση να φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών ή και 50%. Σημειώνεται ότι το πλάνο θα λαμβάνει υπόψη τα χρέη και προς Εφορία, Ασφαλιστικά ταμεία, μισθοδοσίες με στόχο να γίνεται καθολική εξυγίανση. Οι δόσεις για την εξόφληση αναμένεται να έχουν πλαφόν τις 120, ενώ μπορεί να γίνει και κούρεμα οφειλόμενου ποσού ή προσαυξήσεων. Δεν αποκλείεται η Τράπεζα να βάλει κάποιον παρατηρητή, ο οποίος θα παρακολουθεί την πορεία του σχεδίου. Παράλληλα, σχετικά με το ενδεχόμενο για την ύπαρξη διαμεσολαβητή/διαιτητή, το ζήτημα είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, ενώ τα σενάρια κάνουν λόγο για δικηγόρους.

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Εξάλλου, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και ειδικότερα των φυσικών προσώπων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπέγραψε τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, ο οποίος μαζί με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα είναι ο «μπούσουλας» για τη ρύθμιση των στεγαστικών από το 2015. Τα πιστωτικά ιδρύματα, όταν γίνεται αίτηση από τον πελάτη για αναδιάρθρωση, τότε θα πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν το προφίλ του δανειολήπτη (έσοδα, έξοδα, χρέη) για να του «ράβουν» το νέο κουστούμι. Οι δαπάνες διαβίωσης έχουν καθοριστεί και για μία τετραμελή οικογένεια ανέρχονται στα 1.347 ευρώ καθαρά, (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι φόροι, εισφορές, ενοίκια και δόσεις προς τράπεζες). Αν τελικά, δεν καταφέρουν να βρουν μία κοινή λύση, τότε ο οφειλέτης μπορεί να κινηθεί δικαστικά, με τον ισχύοντα νόμο. Πάντως, ο νόμος Κατσέλη αποδείχθηκε πολύ χρονοβόρος, ενώ οι υποθέσεις έχουν σχηματίσει στοίβα, αφού από τις 100.000 αιτήσεις έχουν διευθετηθεί περίπου 12.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών σε τράπεζες και δημόσιο στα χρόνια της κρίσης έχουν αυξηθεί κατά περίπου 230%! Πολύ σημαντικό είναι ότι το υπουργείο έχει θέσει το ζήτημα στην τρόικα για την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων από το να μείνουν άστεγοι, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των στεγαστικών ακόμα και ύστερα από προσπάθειες να ρυθμιστούν, και που θα αφορά την πρώτη κατοικία (όταν από το 2015 θα γίνει άρση προστασίας). Αυτό μπορεί να έχει όχι μόνο τη μορφή επιδότησης ενοικίου, αλλά και τη μορφή επιδόματος για καταβολή μέρους της δόσης. Στο ακραίο σενάριο μπορεί να προβλέπει τη φιλοξενία σε χώρους στέγασης. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ