Από ιδιοκτήτης ενοικιαστής –Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα δάνεια

Από ιδιοκτήτης ενοικιαστής –Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα δάνεια
Οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται. Τα ακίνητα αρχίζουν και βγαίνουν στο σφυρί. Αγοραστές μέσω των πλειστηριασμών είναι κυρίως οι τράπεζες καθώς ουδείς άλλος διαθέτει ρευστότητα αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οι τράπεζες απευθύνονται στους δανειολήπτες που μόλις έχουν χάσει τον σπίτι τους και τους προτείνουν να συνεχίσουν να ζουν σε αυτό πληρώνοντας ενοίκιο. Το κράτος παρεμβαίνει σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει ελάχιστο εισόδημα το οποίο δεν του επιτρέπει να πληρώσει ούτε το ενοίκιο και επιδοτεί.

Καθώς το ένα μετά το άλλο, τα κομμάτια του παζλ όσον αφορά στο πώς θα αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια μπαίνει στη θέση του, πλέον η εικόνα που περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο τείνει να γίνει μια ασφαλής πρόβλεψη για αυτό που έρχεται. Ένα ακόμη πολύ μεγάλο κομμάτι του παζλ προστέθηκε σήμερα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στα ΝΕΑ. Τι είπε ο υπουργός στην εφημερίδα; «Πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Να τους βοηθήσουμε με ένα δίχτυ ασφαλείας. Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο του αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα».

Χωρίς να το αναφέρει στη δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών περιγράφει με …τίτλους το ιρλανδικό μοντέλο. Βάσει αυτού, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε και τις ελληνικές τράπεζες να προχωρούν στην ίδρυση γιγαντιαίων επιχειρήσεων οι οποίες θα αναλάβουν το κομμάτι των ακινήτων. Οι εταιρείες αυτές θα είναι «αγοραστές» στους πλειστηριασμούς ενώ θα αναλαμβάνουν να διαπραγματεύονται με τους δανειολήπτες που δεν θα έχουν καταφέρει να βρουν το δίκιο τους με άλλο τρόπο (ρύθμιση, προσφυγή στον νόμο Κατσέλη κλπ) το ύψος του ενοικίου, το αν θα υιοθετηθεί λύση τύπου saleandleasebackή αν θα υπάρξει συμφωνία επαναπώλησης του ακινήτου.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα μέσα στον χειμώνα καθώς από την 1/1 του 2015, απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί. Το σχέδιο προβλέπει:

  1. Αλλαγή του νόμου Κατσέλη ώστε να μειωθεί δραστικά τόσο ο αριθμός των υποθέσεων που θα καταλήγει στα δικαστήρια όσο και ο χρόνος αναμονής για την εκδίκαση των υποθέσεων. Θα υπάρξει στάδιο διαμεσολάβησης
  2. Αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στο σκέλος πραγματοποίησης του πλειστηριασμού. Ειδικά για τις οφειλές προς το δημόσιο το τίμημα μεταβίβασης ενός ακινήτου θα μπορεί να πέσει και κάτω από την αντικειμενική αξία
  3. Οριστικοποίηση του Κώδικα που θα ακολουθούν οι τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων.