Παρέμβαση της Κομισιόν για την πορτογαλική Banco Espirito Santo

Παρέμβαση της Κομισιόν για την πορτογαλική Banco Espirito Santo
(upd) Παρέμβαση στο ζήτημα που έχει προκύψει με την πορτογαλική τράπεζα Espirito Santo, πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η Κομισιόν δηλώνει, δια στόματος του εκπροσώπου της Simon O' Connor, ότι είναι βέβαιη πως τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα στην Πορτογαλία είναι διαχειρίσιμα.
«Το οικονομικό σύστημα της Πορτογαλίας έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε.
Νωρίτερα, η ίδια η τράπεζα έσπευσε να κατευνάσει την ανησυχία.
Η πορτογαλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η έκθεσή της στον Groupo Espirito Santo διαμορφώνεται σε 1,18 δισ. ευρώ και δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί.

Νωρίτερα το fpress μετέδιδε: Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους πιστωτές της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές, μετά την αδυναμία της μητρικής της εταιρείας να κάνει πληρωμές για χρέος της, παρά τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι η τράπεζα είναι προστατευμένη.

Όπως ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας, η έκθεσή της στον Groupo Espirito Santo διαμορφώνεται σε 1,18 δισ. ευρώ.
«Η εκτελεστική επιτροπή της Banco Espirito Santo εκτιμά ότι οι πιθανές ζημίες που προκύπτουν από τη Grupo Espirito Santo δεν απειλούν τη συμμόρφωσή της με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών», όπως αναφέρει στην νανακοίνωσή της η τράπεζα.
Παράλληλα δεσμεύεται να μην αυξήσει την έκθεσή της στην Espirito Santo Group.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο όμιλο, γεγονός το οποίο σχολίασε και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος όταν υποβάθμισε την αξιολόγηση της ESFG σε Caa2 από B
Η μετοχή της τράπεζας κατρακύλησε περισσότερο από 10% χτες και οι τιμές των ομολόγων της υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ. Η μείωση των τιμών των κρατικών πορτογαλικών ομολόγων οδήγησε σε μειώσεις των τιμών και των κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών με πολύ υψηλό χρέος, λόγω της ανησυχίας ότι οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες καθώς η Ευρωζώνη εξέρχεται από την κρίση κρατικού χρέους.
O όμιλος Espirito Santo Financial Group, ο οποίος κατέχει το 25% των μετοχών της τράπεζας, ανέστειλε σήμερα τη διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων του, ανακοινώνοντας ότι «τώρα αξιολογεί την οικονομική επίπτωση από την έκθεσή της» στην εταιρεία Espirito Santo International που δεν πλήρωσε γραμμάτια που είχε εκδώσει.
Αν και η Τράπεζα της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η τράπεζα μπορεί να αποφύγει «τους κινδύνους μετάδοσης», οι επενδυτές που αντιμετωπίζουν ζημιές από τα γραμμάτια είναι πιθανό να επιχειρήσουν να εγείρουν αξίωση κατά της τράπεζας, σύμφωνα με σημείωμα της Bank of America.
«Εάν η κατάσταση στην Πορτογαλία συνεχίσει να επιδεινώνεται, η μετάδοση της αποστροφής κινδύνου θα μπορούσε να επεκταθεί γρήγορα στα ομόλογα και λοιπά στοιχεία ενεργητικού άλλων χωρών - μελών της Ευρωζώνης, σημείωσε o υπεύθυνος στρατηγικής ομολόγων της αμερικανικής εταιρείας GMP Securities.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο του ομίλου Espirito Santo Financial Group κατά τρεις βαθμίδες στην κατηγορία Caa2, που είναι η τρίτη χαμηλότερη αξιολόγηση στην κλίμακά της, αναφέροντας την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την οικονομική του θέση και τις διασυνδέσεις του με άλλες εταιρείες του ομίλου.

ΔΝΤ: Εστίες αδυναμίας στις πορτογαλικές τράπεζες

Ξεχωριστή ανακοίνωση για το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα εξέδωσε την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην ανακοίνωση το ΔΝΤ επισημαίνει πως το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα άντεξε την κρίση χωρίς σοβαρές αναταράξεις, λαμβάνοντας ενίσχυση από τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ και την κρατική κεφαλαιακή στήριξη.
Τονίζει ωστόσο πως όπως αναγνωρίζει και η Τράπεζα της Πορτογαλίας, «παραμένουν εστίες αδυναμίας» οι οποίες απαιτούν διορθωτικά μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις και ισχυρή εποπτεία σε άλλες.
«Το ΔΝΤ δεν κάνει σχόλια για μεμονωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ