Moody’s: Πιστωτικά θετική η συμφωνία της CNP Assurances με την Ελληνική Τράπεζα

Moody’s: Πιστωτικά θετική η συμφωνία της CNP Assurances με την Ελληνική Τράπεζα

Το συνολικό κόστος κτήσης αναμένεται να ανέλθει στα 182 εκατ. ευρώ

Πιστωτικά θετικό γεγονός χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, το deal μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της CNP Cyprus.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο οίκος, η πιθανή εξαγορά των περιφερειακών ασφαλιστικών εργασιών της CNP Assurances είναι πιστωτικά θετική.

Στις 25 Απριλίου, η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την CNP Assurances για την απόκτηση των εργασιών της σε Κύπρο και Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited.

«Η εξαγορά θα είναι πιστωτικά θετική για την Ελληνική Τράπεζα, διότι θα της επιτρέψει να διαφοροποιήσει το franchise και τις ροές εσόδων της, αυξάνοντας τα μη χρηματοδοτούμενα εισοδήματά της και μειώνοντας την εξάρτηση από τα επιτόκια», τονίζει ο οίκος.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η εξαγορά θα καταστήσει επίσης την Ελληνική Τράπεζα ηγέτη στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου. Η συναλλαγή, η οποία υπόκειται σε εποπτικές και άλλες εγκρίσεις, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η CNP Assurances έχει δικαίωμα πώλησης, το οποίο αναμένεται ότι θα ασκήσει μόλις ληφθούν όλες οι εγκρίσεις και η Ελληνική Τράπεζα δεσμεύεται αμετάκλητα να εξαγοράσει την CNP Cyprus εάν ασκηθεί τέτοιο δικαίωμα.

Το συνολικό κόστος κτήσης αναμένεται να ανέλθει στα €182 εκατ., αντιπροσωπεύοντας αναλογία τιμής προς λογιστική αξία, που θα μειώσει τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα ακόμη σταθερό proforma 25,8% μετά την ολοκλήρωση.

Ωστόσο, αναμένεται ότι αυτό θα ανακτηθεί, επειδή η κερδοφορία παραμένει ισχυρή και η τράπεζα δεν καταβάλλει μέρισμα επί του παρόντος.

Η συμφωνία είναι πιθανό να περιλαμβάνει 330 υπαλλήλους της CNP Cyprus. Η CNP Cyprus είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ασφάλισης ζωής στην Κύπρο, με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 24% των εγχώριων ακαθάριστων ασφαλίστρων, μετά τη θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, Eurolife Ltd, ενώ είναι και ο μεγαλύτερος πάροχος ασφαλειών γενικού κλάδου, με 15% μερίδιο αγοράς το 2023.

Η δυνητική εξαγορά θα ενισχύσει το συνολικό franchise της Ελληνικής Τράπεζας με 30% ασφάλειες ζωής και 23% στο γενικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των υπαρχόντων ασφαλιστικών επωνυμιών της Ελληνικής Τράπεζας, της Hellenic Life Insurance και της PanCyprian Insurance.

Αναφέρεται ακόμη ότι η συναλλαγή θα ενισχύσει επίσης τη διαφοροποίηση και τη βιωσιμότητα της κερδοφορίας της Ελληνικής Τράπεζας. Η τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε συνολικά κέρδη €365 εκατ. το 2023, θα ενισχύσει τα ασφαλιστικά εισοδήματά της, μειώνοντας την εξάρτησή της από τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80% των συνολικών εσόδων της, σε σύγκριση με Τράπεζα Κύπρου, η οποία είχε χαμηλότερη εξάρτηση, στο 72% το 2023.

Οι συνδυασμένες μεγαλύτερες ασφαλιστικές δραστηριότητες της τράπεζας, θα ωφεληθούν από τη δημιουργία συνεργειών κόστους. Επιπλέον, η εξαγορά θα δημιουργήσει ευκαιρίες cross-selling, επειδή θα αποκτήσει μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών πελατών (η τελευταία αναφορά ήταν 160.000), ενώ θα μπορεί επίσης να προσφέρει στον υπάρχοντα τραπεζικό πελάτη της το ευρύτερο ασφαλιστικό πακέτο προϊόντων διαχείρισης πλούτου της CNP Cyprus.

Η Ελληνική Τράπεζα εξαγοράζει επίσης τις μικρές δραστηριότητες της CNP Cyprus Insurance στην Ελλάδα.

Η Eurobank αύξησε πρόσφατα το μερίδιό της στην Ελληνική Τράπεζα στο 55,3% μέσω μιας σειράς συναλλαγών για τις οποίες εκκρεμεί έγκριση από τις εποπτικές αρχές. Η αύξηση του ποσοστού, αφού εγκριθεί, θα πυροδοτήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ