Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα, εκτός μεγάλων εκπλήξεων

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα, εκτός μεγάλων εκπλήξεων

"Εξαιρετικά προσεκτική" στάση απέναντι στο πετρέλαιο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, με την επιφύλαξη τυχόν σημαντικών κλυδωνισμών.

Η Λαγκάρντ δήλωσε στο CNBC ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου "πολύ στενά" εν μέσω αυξημένων φόβων για μια διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, είπε ότι η αντίδραση της τιμής του πετρελαίου ήταν "σχετικά μέτρια".

Τα σχόλιά της έρχονται λίγο αφότου η κεντρική τράπεζα έδωσε τη σαφέστερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

"Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας", δήλωσε η Λαγκάρντ στη Σάρα Άιζεν του CNBC στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

"Πρέπει απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν αυτή κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε ένα μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική", δήλωσε η Λαγκάρντ.

"Όπως είπα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αναπτυχθεί πρόσθετο σοκ, θα έρθει η ώρα να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα", πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια σταθερά σε επίπεδο ρεκόρ για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, αλλά σηματοδότησε ότι η ψύξη του πληθωρισμού σημαίνει ότι θα μπορούσε να αρχίσει να τα μειώνει σύντομα.

Σε μια μετατόπιση από την προηγούμενη γλώσσα, η ΕΚΤ δήλωσε ότι "θα ήταν σκόπιμο" να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων του 4%, εάν οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και ο αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2% "με διατηρήσιμο τρόπο".

Η κεντρική τράπεζα δεν είχε κάνει προηγουμένως καμία άμεση αναφορά σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις προηγούμενες ανακοινώσεις της.

Ερωτηθείσα εάν η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα μπορούσε να ακολουθηθεί από επόμενες μειώσεις, η Λαγκάρντ απάντησε: "Ήμουν εξαιρετικά σαφής σε αυτό και είπα συνειδητά ότι δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για οποιαδήποτε πορεία των επιτοκίων".
"Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα εκεί έξω ... Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα, πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτά τα δεδομένα".

Η Λαγκάρντ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν οι τρεις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος είναι μια λογική προσδοκία για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι οικονομολόγοι έχουν μηδενίσει τον Ιούνιο ως τον μήνα κατά τον οποίο θα μπορούσε να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων, αφού η ΕΚΤ περιόρισε τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Οι αυξήσεις των τιμών στη ζώνη του ευρώ έχουν έκτοτε ψυχρανθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πεποίθηση της κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται στον απόηχο της αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ιδίως εάν οι τιμές του πετρελαίου εκτοξευθούν εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, η Λαγκάρντ απάντησε: "Όλες οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχουν αντίκτυπο και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτές τις κινήσεις".

"Σαφώς στην ενέργεια και στα τρόφιμα, έχει άμεσο και γρήγορο αντίκτυπο", πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ