Lagarde: Καμία δέσμευση για μειώσεις επιτοκίων μετά από μια πιθανή κίνηση τον Ιούνιο

Lagarde: Καμία δέσμευση για μειώσεις επιτοκίων μετά από μια πιθανή κίνηση τον Ιούνιο

Η συζήτηση μετατοπίζεται πλέον στο πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η νομισματική χαλάρωση και το που θα διαμορφωθεί το τελικό κόστος δανεισμού.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευτεί για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων μετά από μια πιθανή πρώτη κίνηση τον Ιούνιο, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος Christine Lagarde σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Η Lagarde επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σημαντικά για τις αποφάσεις πολιτικής μας, θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο». Από εκεί και πέρα, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής.

«Οι αποφάσεις μας θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα που θα έχουμε σε κάθε συνεδρίαση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό ση,είνει πως ακόμη και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία της νομισματικής πολιτικής».

Καθώς το χρονοδιάγραμμα της πρώτης επιτοκιακής μείωσης ξεκαθαρίζει, η συζήτηση μετατοπίζεται πλέον στο πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η νομισματική χαλάρωση και το που θα διαμορφωθεί το τελικό κόστος δανεισμού.

Κάποιοι αξιωματούχοι, όπως ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα μιας σειράς επιτοκιακών μειώσεις φέτος, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των επενδυτών. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι είναι πιο ασαφείς. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της «με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε».

Η Lagarde δήλωσε ότι τα δεδομένα των επόμενων μηνών σχετικά με τους μισθούς, την παραγωγικότητα και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων θα καθορίσουν πότε θα μπορέσουν να μειωθούν τα επιτόκια.

«Εάν αυτά τα στοιχεία δείξουν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός ευθυγραμμίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό με τις προβλέψεις μας, και εφόσον η μετάδοση της νομισματικής σύσφιγξης παραμένει ισχυρή, θα είμαστε σε θέση να περάσουμε στη φάση της μεταστροφής της πολιτικής μας ώστε να την καταστήσουμε λιγότερο περιοριστική», δήλωσε ο η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου Philip Lane και Isabel Schnabel, καθώς και ο επικεφαλής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας Pablo Hernandez de Cos, θα μιλήσουν στην ίδια εκδήλωση στη Φρανκφούρτη αργότερα την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ