Το ΤΧΣ αποφάσισε τη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς - Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον

Το ΤΧΣ αποφάσισε τη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς - Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον

Προς 10 φορές κάλυψη οδεύει το placement

Την απόφαση να προχωρήσει στην πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς, έλαβε και επίσημα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ, μετά την ισχυρή ζήτηση που καταγράφηκε από το πρωί, από το επενδυτικό κοινό. Αυτό αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του ΤΧΣ, που επιβεβαιώνει πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα.

Οι προθέσεις που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα από πλειάδα διεθνών funds, κατά τη διάρκεια επαφών στελεχών του Ταμείου με πληθώρα επενδυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαμόρφωσαν ένα κλίμα ισχυρής ζήτησης για τις μετοχές του Ταμείου στην τράπεζα και ήδη οι πρώτες σημερινές πληροφορίες από την πορεία της διάθεσης αναφέρουν ότι με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, σημειώθηκε υπερκάλυψη μέσα σε 2 ώρες, με προσφορά περισσότερων από 4 δισ. ευρώ!

Τράπεζα Πειραιώς: Υπερκάλυψη του placement με το καλημέρα - Στα 8 με 10 δισ αναμένονται οι προσφορές

Πηγές του ΤΧΣ δήλωσαν το μεσημέρι ότι η ισχυρή ζήτηση οδήγησε σε άμεση ανταπόκριση του Ταμείου, που με έκτακτη συνεδρίαση πριν λίγη ώρα αποφάσισε να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή το 27%, αντί για το 22% με το οποίο άνοιξε σήμερα η Δημόσια Προσφορά.

Αναμένεται συνεπώς η παράλληλη διαδικασία του book building να ολοκληρωθεί με μεγάλη υπερκάλυψη από τους επενδυτές, σηματοδοτώντας την συνεχώς ανανεούμενη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις της και δη των τραπεζών, τονίζει το Ταμείο.

Η πώληση του 27% υπαγορεύθηκε, με βάση τις ίδιες πηγές, από την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από την πλευρά ισχυρών ξένων επενδυτών, οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να τοποθετήσουν σημαντικά κεφάλαια στην τράπεζα.

Με την πώληση του 27% των μετοχών, το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ συρρικνώνεται σε σημαντικό βαθμό και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή προς το Ταμείο να «τελειώνει» άμεσα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού (σ.σ. ίσως και νωρίτερα) και με το ποσοστό που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα, με στόχο να περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό.

Η Δημόσια Προσφορά ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 6 Μαρτίου με το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών να παραμένει ανοιχτό από τις 10:00 πμ και έως τις 17:00 μμ, εκτός από την τελευταία ημέρα της Δημόσιας Προσφοράς, οπότε και θα κλείσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΤΧΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, το ΤΧΣ ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του, στη συνεδρίασή του στις 04 Μαρτίου 2024, και αφού ενημερώθηκε από τους διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς για τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της διεθνούς προσφοράς, εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που θα προσφερθούν στην Προσφορά κατά 62.518.361 Προσφερόμενες Μετοχές (το «Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς») και το σύνολο των Προσφερόμενων Μετοχών αυξάνεται από 275.080.789 σε 337.599.150.

Η κατανομή οποιωνδήποτε Μετοχών του Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς που δύνανται να πωληθούν μεταξύ της ελληνικής δημόσιας προσφοράς και της διεθνούς προσφοράς είναι στην αποκλειστική κρίση του ΤΧΣ, ενεργώντας υπό την ιδιότητά του ως Πωλητή Μετόχου.

Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού Ενημερωτικού Δελτίου, οι επενδυτές θα ενημερώνονται για την κατανομή των μετοχών που σχετίζονται με το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς μέσω της δημοσίευσης της αντίστοιχης ανακοίνωσης προς τους επενδυτές στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α., στην ιστοσελίδα της Πειραιώς Holdings και στην ιστοσελίδα του ΤΧΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ