ΕΚΤ προς τράπεζες: Συνυπολογίστε την περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων

ΕΚΤ προς τράπεζες: Συνυπολογίστε την περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων


Η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων δέχεται πιέσεις από το πιο απότομο και μεγαλύτερο σερί αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, τα οποία βρίσκονται πλέον σε υψηλά ρεκόρ

 


Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να συνυπολογίσουν τον κίνδυνο περαιτέρω πτώσης των τιμών των ακινήτων όταν κάνουν προβλέψεις και σχέδια για τα κεφάλαιά τους, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής επόπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Andrea Enria.

Η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων δέχεται πιέσεις από το πιο απότομο και μεγαλύτερο σερί αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, τα οποία βρίσκονται πλέον σε υψηλά ρεκόρ.

Με τις τιμές των ακινήτων να έχουν ήδη πέσει σε αρκετές χώρες, κυρίως τη Γερμανία, όπου σημειώθηκε έκρηξη την τελευταία δεκαετία με χαμηλά επιτόκια, ο Enria είπε στις τράπεζες να προετοιμαστούν για περισσότερο πόνο.

«Το τρέχον περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω καθοδική πίεση στις τιμές των γραφείων και των κατοικιών, καθιστώντας δυσκολότερο για τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων και τα νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν το χρέος τους», δήλωσε ο Enria στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτούς τους κινδύνους στις πρακτικές προβλέψεων και στον κεφαλαιακό σχεδιασμό τους».

Ως η κορυφαία τραπεζική εποπτική αρχή της ευρωζώνης, η ΕΚΤ ορίζει κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες και είναι γνωστό ότι αναστέλλει τα σχέδιά τους να πληρώσουν μερίσματα ή να επαναγοράσουν μετοχές.

Τροφοδοτούμενοι από τα χαμηλά επιτόκια και τις τεράστιες εισφορές μετρητών από την ΕΚΤ, δισεκατομμύρια διοχέτευσαν σε ακίνητα την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα σε πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Μια ξαφνική άνοδος του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια ανάγκασε την ΕΚΤ να σφίξει το πορτοφόλι και να βάλει τέλος στην πορεία των τιμών των ακινήτων, οδηγώντας τους προγραμματιστές σε αφερεγγυότητα καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση στερεύει, οι συμφωνίες παγώνουν και οι τιμές πέφτουν.


Οι τράπεζες της ευρωζώνης περιορίζουν την πρόσβαση σε πιστώσεις, ιδίως στεγαστικά δάνεια, ενώ η ζήτηση από νοικοκυριά και εταιρείες μειώνεται επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.

Ο Enria , Ιταλός, πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στο τέλος του έτους, όταν θα αντικατασταθεί από τη Γερμανίδα Claudia Buch.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ