ΕΚΤ: Τraders στοιχηματίζουν ότι θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα μειώσει τα επιτόκια

ΕΚΤ: Τraders στοιχηματίζουν ότι θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα μειώσει τα επιτόκια

Τα στοιχήματα μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ αυξάνονται καθώς αποδυναμώνεται η οικονομία της ευρωζώνης - Οι traders βλέπουν την πρώτη κίνηση ήδη από τον Απρίλιο

 

 

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενισχύουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στοιχηματίζοντας ότι θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα χαλαρώσει την πολιτική για την προστασία μιας οικονομίας της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει ύφεση σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, οι traders της χρηματαγοράς περίμεναν ότι η ΕΚΤ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΕ) θα άρχιζαν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική το δεύτερο εξάμηνο του 2024, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε αφού τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών τον Οκτώβριο, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης στο τέλος του έτους.

Με τους επενδυτές να είναι βέβαιοι ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να ολοκληρώσουν την αύξηση των επιτοκίων, η εστίαση έχει αλλάξει στο πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων.

Οι traders τώρα τιμολογούν με περισσότερες από 80% πιθανότητες για μείωση της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης (bps) έως τον Απρίλιο, η οποία είχε πλήρως τιμολογηθεί για τον Ιούλιο την περασμένη εβδομάδα.
Αναμένουν επίσης μια πρόσθετη μείωση το επόμενο έτος, με περισσότερες από 50% πιθανότητες για περικοπές τεσσάρων, 25 bps μέχρι το τέλος του 2024 που θα μείωνε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3%.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία σαφώς αποδυναμώνεται και αποδυναμώνεται αρκετά έντονα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNY Mellon Investment Management, Shamik Dhar.

«Υπάρχουν περισσότεροι λόγοι να πιστεύουμε ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε. "Αυτή είναι η άποψη που ενστερνίζονται και οι αγορές."

Στη Βρετανία, όπου η BoE διατήρησε τα επιτόκια σταθερά την Πέμπτη και απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπών επιτοκίων σύντομα, οι traders έχουν επίσης αυξήσει τα στοιχήματα για χαλάρωση.

Τώρα αναμένουν δύο περικοπές το 2024. Ωστόσο, αντιμετωπίζοντας πιο επίμονο πληθωρισμό, η BoE αναμένεται να κινηθεί πιο αργά από τις αντίστοιχες.

Σε αντίθεση με την ευρωζώνη, η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αψηφά τις προειδοποιήσεις για ύφεση, σημειώνοντας ανάπτυξη σχεδόν 5% το τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχήματα για περικοπές της Fed έχουν επίσης αυξηθεί με τους traders την Παρασκευή να δίνουν υψηλές πιθανότητες για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, πιθανότατα από τον Μάιο, μετά από ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, εξακολουθούν να βλέπουν τουλάχιστον μία περικοπή λιγότερο από ό,τι περίμεναν στα τέλη Ιουλίου.

Οι αποκλίνουσες κινήσεις αντικατοπτρίζουν τον υπολογισμό με υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που εξηγεί εν μέρει την πρόσφατη κατάρρευση της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η τράπεζα σταμάτησε τις αυξήσεις για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022, ότι οι αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν υπερχείλιση, καθιστώντας αυστηρότερους τους όρους χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ