Financial Times για ευρωπαίκές τράπεζες: Έρχεται νέα έκρηξη κερδών λόγω υψηλών επιτοκίων

Financial Times για ευρωπαίκές τράπεζες: Έρχεται νέα έκρηξη κερδών λόγω υψηλών επιτοκίων

Αυξημένη κερδοφορία αναμένεται να εμφανίσουν ξανά οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού. Ωστόσο, δεδομένου ότι πλησιάζει το τέλος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, οι τράπεζες είναι πιθανό να δεχθούν πίεση από τους μετόχους να βρουν γρήγορα νέους μοχλούς ανάπτυξης.

Αυτή την εβδομάδα ξεκινά η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου για τις τράπεζες, όπου αναμένεται ευρέως να φανεί περαιτέρω αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (Net Interest Income – ΝΙΙ). Τα ΝΙΙ έχουν άλλωστε αποτελέσει καταλύτη κερδοφορίας για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Αντιστάθμισαν επίσης το πλήγμα που δέχθηκαν ορισμένες τράπεζες λόγω του χαμηλού αριθμού συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ενώ η ΕΚΤ ξεκίνησε να ανεβάζει το κόστος δανεισμού αργότερα σε σχέση με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη σύσφγιξη. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ ανέβασε τα επιτόκια σε ιστορικό υψηλό. Σύμφωνα με τους Financial Times, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ιταλικές και οι ισπανικές τράπεζες θα καταγράψουν άλμα στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα το τρίτο τρίμηνο.

Ακριβώς λόγω της ώθησης που έδωσαν τα υψηλά επιτόκια, ο τραπεζικός δείκτης του πανευρωπαϊκού Stoxx 600 καταγράφει άνοδο της τάξης του 11% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας τα κέρδη του γενικού δείκτη, τα οποία αγγίζουν το 3%.

Βέβαια, η πλειονότητα των οικονομολόγων και των παραγόντων της αγοράς εκτιμά ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου από την ΕΚΤ ήταν η τελευταία στον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης και ότι τώρα το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στα ίδια, υψηλά επίπεδα μέχρι τα μέσα του 2024. Έτσι, σύμφωνα με τους Financial Times, οι τράπεζες θα δεχθούν πιέσεις από τους επενδυτές, για να χαράξουν νέο μονοπάτι ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες τράπεζες που ευνοήθηκαν από την αύξηση του κόστους δανεισμού ήταν οι βρετανικές, καθώς η τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα από την ΕΚΤ. Τώρα, όμως, οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά και εντοπίζουν σημάδια πίεσης στην αγορά στεγαστικών δανείων. Έτσι, εκτιμούν ότι το τρίτο τρίμηνο ήταν πιο δύσκολο. Πάντως, σε αντίθεση με τις τράπεζες της Ε.Ε., οι μετοχές των βρετανικών σημειώνουν απώλειες από την αρχή του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ