Δημοσκόπηση Reuters: Τα επιτόκια δανεισμού θα αρχίσουν να μειώνονται μόνο μετά τον Ιούλιο του 2024

Δημοσκόπηση Reuters: Τα επιτόκια δανεισμού θα αρχίσουν να μειώνονται μόνο μετά τον Ιούλιο του 2024

Κανείς από τους 85 οικονομολόγους δεν αναμένει νέα αύξηση

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, συμφωνούν 85 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι εκτίμησαν, όμως, ότι τα επιτόκια δανεισμού θα αρχίσουν να μειώνονται μόνο μετά τον Ιούλιο του 2024,

Στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ προχώρησε σε 10η αύξηση, ανεβάζοντας περαιτέρω το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ανέβηκε στο ύψος του 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.

Κανείς από τους 85 οικονομολόγους δεν αναμένει νέα αύξηση. Ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία για το πότε θα αρχίσει να πέφτει το κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη και το 58% των ερωτηθέντων, η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο δανεισμού το τρίτο τρίμηνο του 2024 ή αργότερα και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα ανέρχεται στο 3,5% μέχρι το τέλος του επόμενου Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο δημοσκόπησης που διενεργήθηκε μετά από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι 29 από τους 70 οικονομολόγους είχαν δηλώσει πως η πρώτη μείωση θα γίνει το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ή νωρίτερα. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το 40% εκτίμησε ότι η πρώτη μείωση θα γίνει πριν τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

«Το οικονομικό μας μοντέλο δείχνει ότι μπορεί να έρθει μείωση νωρίτερα, αλλά θα πρέπει να έχουμε δει πιο ήπια στοιχεία, από αυτά που προβλέπουμε τώρα. Επομένως νομίζω ότι μια μείωση τον Σεπτέμβριο του 2024 είναι μια ισορροπημένη εκτίμηση», δήλωσε ο Kristian Toedtmann της DekaBank.

Πράγματι, η ΕΚΤ θα κινηθεί αντίστοιχα όταν υπάρξει σαφής τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και ιδίως του δομικού πληθωρισμού -του δείκτη που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού- κατά μήκος της Ευρωζώνης. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν ευνοϊκά σημάδια και στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ