Εφιαλτική πρόβλεψη Bloomberg: Υψηλά επιτόκια από την ΕΚΤ για έναν ακόμα χρόνο

Εφιαλτική πρόβλεψη Bloomberg: Υψηλά επιτόκια από την ΕΚΤ για έναν ακόμα χρόνο

Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Bloomberg εξακολουθούν να βλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί στο 2,7% το επόμενο έτος και στο 2,1% το 2025

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση οικονομολόγων, ξεκαθαρίζοντας το μήνυμα που έρχεται από αρκετούς τραπεζίτες της ζώνης του ευρώ, ότι οι μειώσεις στα επιτόκια δεν θα έρθουν σύντομα.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Bloomberg καταδεικνύουν μια σαφή στροφή της τάσης, καθώς στην προηγούμενη δημοσκόπηση οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής τον επόμενο Μάρτιο.

Η έρευνα συνοδεύεται από σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ που μίλησαν στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές του Μαρόκου την περασμένη εβδομάδα.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Καζάκς είπε ότι οι τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις δεν συνάδουν με μια περικοπή το πρώτο εξάμηνο του 2024 και «στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα δούμε».

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Bostjan Vasle, δήλωσε ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων είναι σημάδι ότι οι επενδυτές αποδέχονται επίσης ότι θα χρειαστεί μια «μεγαλύτερη περίοδος υψηλότερων επιτοκίων» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Bloomberg εξακολουθούν να βλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί στο 2,7% το επόμενο έτος και στο 2,1% το 2025. Ωστόσο, η οικονομική επέκταση αναμένεται να είναι χαμηλότερη από ό,τι στο παρελθόν. Η ανάπτυξη θα ανέλθει μόνο στο 0,7% το επόμενο έτος μετά από 0,5% το 2023, έδειξε η δημοσκόπηση.

Επιμένει η Λαγκάρντ

Στη σφικτή νομισματική πολιτική επιμένει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προ δεκαημέρου διεμήνυσε ότι τo κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ «θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα καθοριστούν σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Aναφερόμενη στην ανάγκη μετατόπισης στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, η Λαγκάρντ υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Αντιμετωπίσαμε μια σειρά από επικαλυπτόμενα σοκ προσφοράς και ζήτησης που δημιούργησαν ένα σύνθετο και ταχέως μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό τοπίο. Και ως αποτέλεσμα, είδαμε μια μετατόπιση στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Εκεί που κάποτε οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες ήταν αντιμέτωπες με την υπέρβαση του κατώτερου ορίου των επιτοκίων, το τελευταίο διάστημα όμως έχουν αποδυθεί στον ταχύτερο κύκλο αύξησης επιτοκίων που έχει καταγραφεί ποτέ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ