Βιλερουά ντε Γκαλό: Ανοιχτές όλες οι επιλογές της ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Βιλερουά ντε Γκαλό: Ανοιχτές όλες οι επιλογές της ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε επίσης ότι αναμένει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη στη Γαλλία

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους, αλλά αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τον αν αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει ή να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν πρόκειται να πω σήμερα τι θα αποφασίσουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, πολύ περισσότερο επειδή οι επιλογές μας είναι ανοιχτές για αυτή τη συνεδρίαση, όπως και για τις επόμενες συνεδριάσεις», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας στην εκπομπή BFM Business. «Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε κοντά ή πολύ κοντά στο υψηλό σημείο των επιτοκίων».

Πρόσθεσε ότι η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πλέον πιο σημαντική από το να αυξηθούν τα επιτόκια «σημαντικά» και πάλι.

Η απροθυμία του Βιλερουά να σχολιάσει την απόφαση της επόμενης εβδομάδας συνάδει με την πρόσφατη τοποθέτηση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επέμεινε στη θέση της ότι στη συνεδρίαση θα μπορούσε να σημειωθεί είτε η 10η συνεχόμενη αύξηση είτε η συγκράτηση, σημειώνει το Bloomberg.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός – μια μέτρηση που παρακολουθούν στενά οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη – επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο, αν και το γενικό ποσοστό παρέμεινε σταθερό. Και οι δύο είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο Βιλερουά δήλωσε η πρόσφατη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου δεν θα πρέπει να αλλάξει την υποκείμενη αντιπληθωριστική τάση, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε επίσης ότι αναμένει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη στη Γαλλία μετά τη θετική έκπληξη του δεύτερου τριμήνου. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, υποφέρουν περισσότερο από την επιβράδυνση στην Κίνα και την ενεργειακή κρίση, αλλά ολόκληρο το νομισματικό μπλοκ θα πρέπει να αποφύγει την ύφεση, είπε.

«Για ολόκληρη την ευρωζώνη, δεν βλέπουμε ύφεση σήμερα», δήλωσε ο Βιλερουά. «Η εικόνα για τη Γαλλία και τη ζώνη του ευρώ είναι αυτή της μικρής θετικής ανάπτυξης, η βραδύτερη ανάπτυξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ