Ενρία: Η ΕΚΤ θα ζητά εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας από τις τράπεζες

Ενρία: Η ΕΚΤ θα ζητά εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας από τις τράπεζες

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα Milano Finanza, ο Αντρέα Ενρία δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρότερες από ό,τι στο παρελθόν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει από τις τράπεζες να παρέχουν εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας από τον Σεπτέμβριο, ώστε να μπορεί να διενεργεί συχνότερους ελέγχους σχετικά με την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενους κραδασμούς καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, σύμφωνα με το Reuters.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα Milano Finanza, ο Αντρέα Ενρία δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρότερες από ό,τι στο παρελθόν, αλλά ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε "ευαίσθητη φάση" λόγω του ουκρανικού πολέμου, του υψηλότερου πληθωρισμού και της ταχείας ανόδου των επιτοκίων.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης, δήλωσε ο Ενρία, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί πολύ σε αυτό το θέμα στα τεστ αντοχής και σε άλλες εποπτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

"Αποφασίσαμε να στέλνουμε στις τράπεζες, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, αίτημα παροχής πληροφοριών σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να έχουμε πιο φρέσκα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να παρακολουθούμε καλύτερα τις εξελίξεις στα θέματα ρευστότητας", δήλωσε ο Ενρία.

Επί του παρόντος, οι τράπεζες υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες για τη ρευστότητα στην ΕΚΤ σε μηνιαία βάση.

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες και ο Ενρία δήλωσε ότι θα δείξουν ότι οι Ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πιθανή χρηματοπιστωτική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ