Ενρία: Να φύγουν γρήγορα από τη Ρωσία οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Ενρία: Να φύγουν γρήγορα από τη Ρωσία οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Το κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου, Αντρέα Ενρία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί οι τράπεζες να επιταχύνουν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου φήμης, νομικού και οικονομικού κινδύνου της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκεί, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής Andrea Enria.

Αν και η κορυφαία εποπτική αρχή της Ευρώπης έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα διακόψουν τους δεσμούς με τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία, το θέμα έχει αποκτήσει νέα σημασία μετά την 24ωρη ανταρσία του Σαββάτου από την πολιτοφυλακή του Βάγκνερ που υπογράμμισε την πολιτική αστάθεια της χώρας.

Σε επιστολή του προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Enria ανέφερε ότι η μονάδα του "προέτρεψε τις τράπεζες αυτές να επιταχύνουν τις στρατηγικές συρρίκνωσης και εξόδου, υιοθετώντας σαφείς οδικούς χάρτες και υποβάλλοντας τακτικά εκθέσεις στα διοικητικά τους όργανα και στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σχετικά με την εκτέλεση των σχεδίων αυτών".

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International (RBIV.VI), μία από τις τράπεζες της ευρωζώνης με τους μεγαλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία, έχει επιταχύνει τις κινήσεις της για να παραδώσει τον ρωσικό της βραχίονα στους μετόχους της εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων να το πράξει, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλός της Johann Strobl δήλωσε ότι εργαζόταν "με όλες τις δυνάμεις" για μια λύση.

Σε έκθεση αυτής της εβδομάδας σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη Ρωσία μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, η JPMorgan επισήμανε εκτός από την RBI τον όμιλο OTP της Ουγγαρίας και την ιταλική UniCredit ως έχουσες σχετικά μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ