Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ευάλωτες σε ένα απότομο sell-off προειδοποιεί ο Λουίς Ντε Γκίντος

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ευάλωτες σε ένα απότομο sell-off προειδοποιεί ο Λουίς Ντε Γκίντος

Υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης των αγορών και ο λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια απότομη πτώση σε περίπτωση περαιτέρω σοκ στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η ΕΚΤ δημοσίευσε την Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Μαΐου, λέγοντας ότι οι προοπτικές σταθερότητας της ευρωζώνης παραμένουν εύθραυστες μετά τις πρόσφατες αναταραχές στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες είδαν την πτώχευση πολλών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Αν και διαπίστωσε ότι η ανθεκτικότητα των τραπεζών σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων δεν αποτελεί ανησυχία στη ζώνη του ευρώ, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν σταθερά και η ρυθμιστική παρέμβαση αποδεικνύεται αποτελεσματική, η ΕΚΤ ανέφερε ότι είναι "πιθανό τα γεγονότα αυτά να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση των προοπτικών κερδοφορίας και ρευστότητας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ".

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν δυναμικά το 2023, δεδομένης της πτώσης των τιμών της ενέργειας, της επαναλειτουργίας της Κίνας και της εκπληκτικής ανθεκτικότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ - οδηγώντας τις αποτιμήσεις των μετοχών ξανά πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, υπογράμμισε η ΕΚΤ.

Αυτό αντιστράφηκε απότομα στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο, καθώς ο "γερακίσιος" τόνος των κεντρικών τραπεζών και η απροσδόκητη πίεση στον τραπεζικό τομέα αναστάτωσαν τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Ο De Guindos δήλωσε ότι η τρέχουσα τοποθέτηση της αγοράς καθιστά τις μετοχές ευάλωτες σε τυχόν περαιτέρω μακροοικονομικές εκπλήξεις.

"Υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης των αγορών και ο λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, είναι αυξημένες και αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τα ασφάλιστρα κινδύνου, είναι αρκετά συμπιεσμένα, οπότε σε περίπτωση που έχουμε άσχημα νέα σε σχέση με τις μακροοικονομικές προοπτικές, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση των αγορών", δήλωσε ο de Guindos.

Η έκθεση της ΕΚΤ σημείωνε ότι το ενδεχόμενο "άτακτων προσαρμογών" στις χρηματοπιστωτικές αγορές είχε εκτοξευθεί σε ένα περιβάλλον αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και χαμηλότερης ρευστότητας στην αγορά. Η αναταραχή του τραπεζικού τομέα τον Μάρτιο οδήγησε σε διεύρυνση των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

"Αντίθετα, το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου μετοχών παραμένουν συμπιεσμένα σε απόλυτους και σχετικούς όρους, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργεί ανησυχίες για πιθανή υπερτίμηση. Οι μετοχές μπορεί έτσι να είναι πιο ευάλωτες σε μια άτακτη διόρθωση των τιμών σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών", αναφέρεται στην έκθεση.

"Ως εκ τούτου, το κλίμα κινδύνου παραμένει εύθραυστο και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις εκπλήξεις όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού, της ανάπτυξης και της νομισματικής πολιτικής στις ώριμες οικονομίες".

Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες σε "σημαντικότερη" σύσφιξη της πολιτικής από ό,τι έχουν προς το παρόν υπολογίσει οι αγορές.

Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα από οποιαδήποτε αστάθεια σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόνισε ο de Guindos.

"Υποδεικνύουμε ότι οι διασυνδέσεις είναι σχετικές και σημαντικές, έτσι ώστε να μην μπορείτε να ανοσοποιήσετε ό,τι συμβαίνει στον τραπεζικό κλάδο από τον μη τραπεζικό κλάδο".

Στην έκθεση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι, αν και ο μη τραπεζικός χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει ανθεκτικός προς το παρόν, τα ανοίγματα στον πιστωτικό κίνδυνο παραμένουν υψηλά, γεγονός που τον ανοίγει στον "κίνδυνο σημαντικών ζημιών σε περίπτωση που τα θεμελιώδη μεγέθη του εταιρικού τομέα επιδεινωθούν σημαντικά".

"Επιπλέον, η έκθεση των μη τραπεζών στις αγορές ακινήτων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα ιδρύματα ευάλωτα στις συνεχιζόμενες διορθώσεις των τιμών των ακινήτων", αναφέρεται.

"Οι ισχυροί δεσμοί με τις τράπεζες, ως σημαντική πηγή χρηματοδότησης για παράδειγμα, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πρόσθετες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα μέσω της διάχυσης της ρευστότητας και του πιστωτικού κινδύνου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ