Viva Wallet: Έσοδα €122 εκατ. το 2022 – Το νέο πλάνο stock option και η μη πώληση των POS

Viva Wallet: Έσοδα €122 εκατ. το 2022 – Το νέο πλάνο stock option και η μη πώληση των POS

Σημαντική αύξηση εργασιών εμφάνισε το 2022 η Viva Wallet, με τον τραπεζικό της «βραχίονα» να ανεβάζει ρυθμούς στα νέα δάνεια, προχωρώντας σε εκταμιεύσεις, ύψους 2,88 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο Όμιλος, συμφερόντων του Χάρη Καρώνη, που κατάφερε να ολοκληρώσει το deal με την J.P. Morgan, κατέγραψε πέρυσι έσοδα, ύψους 121,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,7% σε ετήσια βάση, με το μικτό κέρδος να διαμορφώνεται στα 57,4 εκατ. ευρώ (+46,8% σε σχέση με το 2021). Με ενεργή παρουσία σε 24 χώρες, κατά το περυσινό διάστημα διεκπεραίωσε συνολικές συναλλαγές, ύψους 17,48 δισ. ευρώ, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 292,46 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 53,9% του όγκου πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος, ενώ τα αναθεωρημένα EBITDA ήταν αρνητικά (-9,4 εκατ. ευρώ).

«Παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να ακολουθήσουμε τη στρατηγική μας και να αυξήσουμε τον όγκο συναλλαγών μας πάνω από 50%, να επεκτείνουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας στις 24 χώρες που έχουμε παρουσία, να εισαγάγουμε το ‘tap-on-phone’ της Viva Wallet στην ευρωπαϊκή αγορά, να αυξήσουμε το πελατολόγιό μας και να προωθήσουμε την αποκέντρωση σε όλη το ευρωπαϊκό μας αποτύπωμα», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μάκης Αντύπας, για να προσθέσει: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι τα οικονομικά μας αποτελέσματα αντανακλούν τον θετικό αντίκτυπο των επιτευγμάτων μας. Τα έσοδά μας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 49% σε σύγκριση με το 2021 και το μεικτό μας κέρδος αυξήθηκε κατά 47%. Η αυγή του 2023 βρίσκει τη Viva Wallet σε σταθερή οικονομική θέση, χωρίς δανεισμό και με πλήρη τεχνολογική και επιχειρησιακή ικανότητα να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχέδιο σε όλη την Ευρώπη». Υπενθυμίζεται πως στις 16 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η συναλλαγή με την J.P. Morgan που είχε υπογραφεί νωρίτερα εντός του έτους, στις 24 Ιανουαρίου 2022, κατέχοντας πλέον θέση στο μετοχικό κεφαλαίο της ελληνικής εταιρείας, με ποσοστό συμμετοχής 48,5%.

Όσον αφορά στους εργαζομένους, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 29% σε σχέση με το 2021 (797 εργαζόμενοι έναντι 618 στις 31/12/2021), με το 52% των νέων προσλήψεων να αφορά στα υποκαταστήματα που μέχρι το τέλος του 2022 αριθμούσαν 311 εργαζόμενους. Ανάλογο είναι και το πλάνο προσλήψεων της Viva για το 2023, υπολογίζοντας αύξηση 50%, με επίκεντρο, επίσης, τα υποκαταστήματά της.

«Το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων Προαίρεσης ‘Stock Option Plan’ της Viva Wallet παραμένει βασικός μοχλός ανάπτυξης. Το 2022 διανεμήθηκαν περίπου 50 εκατ. δολάρια που αντιστοιχούν σε 35.000 μετοχές σε 200 υπαλλήλους της Viva Wallet, ανταμείβοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεισφορά τους και την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα stock options που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Οι υφιστάμενοι και νέοι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος ενός νέου, ανανεωμένου Προγράμματος Δικαιωμάτων Προαίρεσης, ενός ουσιαστικού μέσου για την προσέλκυση νέων ταλέντων από όλη την Ευρώπη, τα οποία μοιράζονται την κουλτούρα, το όραμα και τις αξίες της Viva Wallet», ανέφερε ο κ. Αντύπας.

Viva Bank

Αναβολή μέχρι… νεωτέρας έλαβε η σύσταση του SPV που θα αξιοποιούσε στο έπακρο την τραπεζική άδεια από την Praxia.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση στα αποτελέσματα του 2022, η Viva άρχισε να παρέχει πιστώσεις με τη μορφή προκαταβολών σε εμπόρους της που πληρούν ορισμένα KnowYour Customer κριτήρια, καθώς και κριτήρια πιστοληπτικής ικανότητας.

Πιο αναλυτικά, το χρηματοδοτικό προϊόν Viva advance ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 και οι αρχικές πιστώσεις χορηγήθηκαν σε ένα σύνολο εμπόρων που λειτούργησε ως ένα πρώτο επιτυχημένο «proof-of-concept» στην Ελλάδα. «Εκτός από τον εμπλουτισμό του πακέτου υπηρεσιών πληρωμών της Viva με το στοιχείο των πιστώσεων, το πιλοτικό αυτό λανσάρισμα του προϊόντος εξυπηρέτησε, επίσης και τον σκοπό της τελικής βελτίωσής του, ώστε να οριστικοποιηθεί το πεδίο εφαρμογής του σε ευρύτερη κλίμακα. Η σύσταση SPV για τη χρηματοδότηση του προϊόντος merchant advance financing σε μεγαλύτερη κλίμακα αναβλήθηκε για τα επόμενα τρίμηνα, κυρίως για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την J.P. το 2022», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειακές απαιτήσεις κατόπιν προβλέψεων διαμορφώθηκαν την 31η Δεκεμβρίου 2022 σε 4,49 εκατ. ευρώ έναντι 2,07 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το 2021, με τις συνολικές εκταμιεύσεις να «αγγίζουν» τα 2,88 εκατ. ευρώ (145 νέα δάνεια).

Σημαντική αύξηση, επίσης σημειώθηκε στην έκδοση Εγγυητικών Επιστολών κατά τη διάρκεια του έτους 2022, οι οποίες ανήλθαν σε οκτώ εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους 2021. Επιπλέον, η Viva Bank έγινε τον Μάρτιο του 2022 μέτοχος στο σύστημα τοπικών πληρωμών ΔΙΑΣ, αγοράζοντας το 0,87% του μεριδίου των μετοχών.

Η Viva Bank έκλεισε την περυσινή χρονιά με ζημίες προ προβλέψεων και απομειώσεων 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 4,3 εκατ. το 2021, ενώ οι ζημιές προ φόρων σημείωσαν μείωση έναντι αυτών του 2021 κατά 43% – στα 2,4 εκατ. ευρώ από 4,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τέλος, οι ζημιές της τράπεζας μετά το φόρο εισοδήματος, ο οποίος ήταν 194.900 ευρώ, «άγγιξαν» τα 2,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με 4,04 εκατ. ευρώ ζημίες για το 2021 αντίστοιχα.

POS

Την απόφαση να μην προχωρήσει την πώληση των POS σε εξωτερικό προμηθευτή έλαβε η διοίκηση της Viva Wallet.

Όπως αναφέρεται, από το 2021 η επίμαχη δραστηριότητα επιχειρήθηκε να ανατεθεί πλήρως σε εξωτερικούς συνεργάτες εντός του 2022.

Μετά την εκτέλεση της διαδικασίας προσφορών δεν επιτεύχθηκε επιθυμητή συμφωνία με εξωτερικό προμηθευτή και ως εκ τούτου αποφασίστηκε ότι η δραστηριότητα POS θα συνεχίσει εντός του Ομίλου και ειδικότερα στη Viva Payments.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ