Οι νέες εκδόσεις ομολογιών από τις τράπεζες, το ΧΑ συνεχίζει ακάθεκτο και το χρέος των ΗΠΑ

Οι νέες εκδόσεις ομολογιών από τις τράπεζες, το ΧΑ συνεχίζει ακάθεκτο και το χρέος των ΗΠΑ

Eχει πολύ μεγάλη σημασία η μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου-των ελληνικών τραπεζών εξέλιξη που έρχεται μέσω της αναβάθμισης της οικονομίας (επενδυτική βαθμίδα).

Μία άλλη παράμετρο επ' ωφελεία των τραπεζών αναδεικνύεται στα "ψιλά γράμματα" της έκθεσης για τον τραπεζικό κλάδο, την επόμενη των εκλογών, που αφορά στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα ΑΤ1 και Senior Preferred. Ειδικότερα τα Additional Tier 1 ομόλογα- προσμετρώνται απ' ευθείας στα κεφάλαια μίας τράπεζας, και για αυτό θεωρούνται υψηλότερου ρίσκου, οι δε κάτοχοι τους αναλαμβάνουν το κόστος εξυγίανσης μετά τους μετόχους- όπως και τα Senior Preferred- υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας- είναι ουσιαστικά "εργαλεία" για την βελτίωση της ποιότητας κεφαλαίου. Την Δευτέρα-Τρίτη για τα μεν ΑΤ1 η απόδοση υποχώρησε 30-50 μ.β, για τα δε Senior Preferred 10-20 μ.β. -Πρόκειται για ελάχιστες υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών (έναντι του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης/Single Resolution Board) για τις κεφαλαιακές ανάγκες σε περίπτωση απρόβλεπτων εξελίξεων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του SRB το εγχώριο banking έχει μείνει αρκετά πίσω-σε σχέση με το ευρωπαϊκό- ως προς την κάλυψη κεφαλαίων MREL, πρακτικά Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank θα πρέπει να επισπεύσουν εκδόσεις ομολογιών συνδυαστικά ΑΤ1, Senior Preferred και Tier II με στόχο την άντληση αυτών των σημαντικών ποσών. Το δε ύψος καθορίζεται από το σταθμισμένο ενεργητικό (risk weighted assets) πρακτικά αυξάνεται όσο διευρύνεται η πιστωτική επέκταση. Για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου-των ελληνικών τραπεζών εξέλιξη που έρχεται μέσω της αναβάθμισης της οικονομίας (επενδυτική βαθμίδα).

Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 10,4 δισ. (από 2019- ) διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 23% με τους-μέχρι τώρα-στόχους να καλύπτονται έναντι των απαιτήσεων του SRB. Η διεύρυνση του δείκτη (στο 27%) προϋποθέτει και περισσότερες και ταχύτερες εκδόσεις ομολογιακών τίτλων, που με τα ακριβότερα κόστη χρήματος- από την εισβολή της Ρωσίας και μετά- έχουν καταστεί ακριβότερα. Εχοντας αντλήσει 3,5 δισ. -από Μάρτιο 2022- από τα οποία 900 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου τα κόστη διαμορφώθηκαν στο 7%-8,75% (senior preferred) από 2,5%-3,8% το 2021. Αντίστοιχα υψηλά κόστη για τα Tier ΙΙ στο 10% (2022) από 5,5% (2021), ενώ εκτινάχθηκε για τα ΑΤ1 και μάλιστα μετά το default τίτλων αυτής της διαβάθμισης μετά το "σβήσιμο" (απώλεια ) τους στην παρ' ολίγον χρεοκοπία της Credit Suisse. Καθίσταται προφανές, πως σ' ένα τόσο ρευστό/αβέβαιο και αυξημένου ρίσκου διεθνές περιβάλλον δίνεται η προοπτική για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να εκπληρώσει κεφαλαιακές υποχρεώσεις του με φθηνότερο (αντί για ακριβότερο) κόστος χρήματος.

===================================================

Συνεχίστηκε για δεύτερη σερί ημέρα η...ομοβροντία θετικών εκθέσεων, αναλύσεων ξένων οίκων για το εκλογικό αποτέλεσμα, την προοπτική αυτοδυναμίας της Ν.Δ, με Goldman Saachs, Scope Ratings, HSBC να συμπληρώνουν το "καρέ" της Δευτέρας. Θετικό το κλίμα στις αγορές μετοχών, ομολόγων-στην κυριολεξία πάρτι και με το ελληνικό χρέος που "τιμολογείται" φθηνότερα της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και πλησιάζει της Ισπανίας με στόχο της Πορτογαλίας.

Τρίτη σερί συνεδρίαση με άνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας 222 εκατ. (στα 362 εκατ. την Δευτέρα). Τα 48,5 εκατ., μέσω πακέτων και με τα 125 εκατ. να αλλάζουν χέρια σε μόλις 4 χαρτιά (Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ και Alpha Bank). Νέα ιστορικά υψηλά για: Mytilineos στα 29,46 ευρώ και Autohellas στα 14,02 ευρώ.Αλλά και τοπικά υψηλά για: AEGEAN στα 8,50 ευρώ, Πειραιώς στα 2,80 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 13 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 4,855 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Ισχυρή άνοδος στο 2ήμερο, αλλά με τέτοιες συναλλαγές και... δρόμο έχει.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με άνοδο 4,84% στα 13 ευρώ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 2,56% στα 20 ευρώ.

Η συμφωνία είναι μεν κοντά- οι τράπεζες συμφωνούν στο πλαίσιο χρηματοδότησης- με μία λεπτομέρεια ωστόσο της τελευταίας στιγμής. Η Εθνική Τράπεζα είναι μέσα αλλά τροποποίησε εν μέρει τους όρους, που σημαίνει ότι θα πρέπει να τους αποδεχτεί η First Sentier.

ΟΛΠ: Σταδιακές αγορές στη μετοχή του ΟΛΠ, άνοδος για τη μετοχή στα 19,50 (υψηλό 52 εβδομάδων) αλλά δεν μπορεί να αποτιμάται στα 480 εκατ. όταν ο Ναπολιτάνος έδωσε 120 εκατ. (αναλογικά για το 100%) του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Κέρδη 260 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική, μετά την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης. Καλό και το 3μηνο της ElvalHalcor. Σήμερα Τετάρτη είναι η σειρά του ΟΠΑΠ.

Στα υπόψη: Τα σενάρια των οίκων για την επενδυτική βαθμίδα γίνονται με την υπόθεση της αυτοδυναμίας για την ΝΔ. Οντως το ποσοστό της Κυριακής θεαματικό, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ιστορική αλλά, εάν μπει στη Βουλή έστω 1 από τα 2 μικρά (ΝΙΚΗ, Πλεύση) ή και τα 2; Πρακτικά τη ΝΔ τι την συμφέρει περισσότερο, να αποδυναμωθεί περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ-με ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ; ή μήπως το αντίθετο; Για σκέψη, επειδή η προεξόφληση-σχεδόν όλων-γίνεται με γνώμονα ένα main scenario, εναλλακτικά δεν βλέπω μέχρι και χθες Τρίτη.

Και εάν γίνει η...στραβή; Εν πάσει περιπτώσει, προφανή τα οφέλη από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θα αρκεστώ σε κάτι πιο ουσιώδες, απ' όσα γράφονται τις τελευταίες ώρες.

=====================================================

Συνεχίζονταν και χθες οι συζητήσεις Μπάϊντεν- ΜακΚαρθι προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο με το όριο του χρέους των ΗΠΑ. Τα περιθώρια στενεύουν, οι ακραίες πτέρυγες Δημοκρακτικών-Ρεπουμπλικάνων πιέζουν τις ηγεσίες να μην υποχωρούσαν με συνέπεια οι μεν επενδυτές να προεξοφλούν πως θα επιτευχθεί συμφωνία έστω και...μεσάνυχτα της προσεχούς Τετάρτης 31 Μαϊου-για αυτό και δείκτες όπως ο VIX παραμένει σχετικά χαμηλά- οι δε γκουρού να προειδοποιούν πως, από κρίση σε κρίση πλήττεται όλο και περισσότερο η αξιοπιστία του ίδιου του αμερικανικού συστήματος. "Στέλνουμε ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σχετικά με την ικανότητά μας να χειριστούμε την οικονομία μας, πόσο μάλλον να είμαστε πυλώνας σταθερότητας για τον υπόλοιπο κόσμο..." προειδοποίησε ο Ελ-Εριάν (χθες Τρίτη στο CNBC). Δεν είναι τυχαίο, πως το υπ. Οικονομικών απευθύνθηκε σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες για το αν μπορούν να καθυστερήσουν πληρωμές.

Για την Ευρώπη, δεν πέρασε απαρατήρητη η νέα μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας το Μάρτιο. Κατά 2,4% στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά 1,9% στην Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ