Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου

 Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου

Ο διοικητής Riad Salameh ερευνάται στον Λίβανο και σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες, επειδή φέρεται να υπεξαίρεσε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα

 

Ευρωπαίοι ερευνητές στη Βηρυτό ανέκριναν βοηθό του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου την Πέμπτη στο πλαίσιο έρευνας για το εάν ο διοικητής υπεξαίρεσε και ξέπλυvε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δημόσιους πόρους, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με το Reuters.

Ο διοικητής Riad Salameh ερευνάται στον Λίβανο και σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες, επειδή φέρεται ότι πήρε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα μαζί με τον αδελφό του για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Marianne Houayek, 42 ετών και επί μακρόν βοηθός του κυβερνήτη, είχε προγραμματιστεί να ανακριθεί ως ύποπτη, σύμφωνα με πρόγραμμα για τους Ευρωπαίους ερευνητές που είδαν το Reuters.
Οι αδερφοί Salameh έχουν και οι δύο αρνηθεί ότι έκαναν αδίκημα. Ο Riad Salameh λέει ότι γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος για την οικονομική κρίση του Λιβάνου που ξέσπασε το 2019.
Έγγραφο του γαλλικού δικαστηρίου που είδε το Reuters λέει ότι μέχρι και 5 εκατομμύρια ευρώ από την κεντρική τράπεζα τελικά πήγαν στην Houayek μέσω λογαριασμών στην Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Η Houayek αναφέρεται επίσης σε ένα ελβετικό αίτημα του 2021 για νομική βοήθεια από τις αρχές του Λιβάνου, στο οποίο οι ελβετικές αρχές ισχυρίζονται ότι ήταν δικαιούχος κεφαλαίων που εκτρέπονταν από την κεντρική τράπεζα σε βάρος του λιβανικού κράτους.
Οι Ευρωπαίοι ερευνητές ανέκριναν τον κυβερνήτη στη Βηρυτό τον Μάρτιο και επέστρεψαν τη Δευτέρα για περαιτέρω έρευνες.

Επρόκειτο να ανακρίνουν τον αδερφό του κυβερνήτη Raja Salameh στο πλαίσιο της έρευνας τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη, αλλά δεν παρέστη και ο δικηγόρος του είπε ότι δεν θα ήταν διαθέσιμος για μία εβδομάδα για λόγους υγείας.
Ο κυβερνήτης, ο αδερφός του και η Houayek έχουν κατηγορηθεί για οικονομικά εγκλήματα σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις στον Λίβανο, αλλά δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί επίσημα και δημόσια κατηγορίες στις ευρωπαϊκές χώρες που διερευνούν.
Οι Ευρωπαίοι ερευνητές πρόκειται επίσης να ανακρίνουν τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Youssef el-Khalil, ο οποίος εξακολουθεί να υπηρετεί ως επικεφαλής οικονομικών λειτουργιών της κεντρικής τράπεζας, καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ