Ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερο και φθηνότερο Internet

Ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερο και φθηνότερο Internet

Ο διπλασιασμός των ονομαστικών ταχυτήτων σημαίνει πως ο καταναλωτής θα πληρώνει το ίδιο ποσό που πλήρωνε πριν αλλά θα απολαμβάνει ταχύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Vodafone κατά του ΟΤΕ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ανοίγει τον δρόμο για τον διπλασιασμό των ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πελάτες του ΟΤΕ. Οι διαπραγματεύσεις της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας με τους ανταγωνιστές της (Vodafone, Wind - Nova) δεν αναμένεται να τραβήξουν σε μάκρος και μόλις βρεθεί η χρυσή τομή η αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ξεκινήσει σταδιακά και για τους πελάτες αυτών των εταιρειών.

Στο επίκεντρο τα δεδομένα

Ο διπλασιασμός των ονομαστικών ταχυτήτων σημαίνει πως ο καταναλωτής θα πληρώνει το ίδιο ποσό που πλήρωνε πριν αλλά θα απολαμβάνει ταχύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Με αυτή τη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν και οι ελληνικές επιδόσεις όπως αποτυπώνονται στους ευρωπαϊκούς δείκτες για τη συνδεσιμότητα, όπου η χώρα μας εμφανίζεται σήμερα με χαμηλές επιδόσεις.

Τα επόμενα βήματα

Ο διπλασιασμός είναι μία μόνο ενέργεια στην κατεύθυνση της τηλεπικοινωνιακής αναβάθμισης των νοικοκυριών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την ακριβή μορφή που θα λάβει το πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση οπτικής ίνας στο εσωτερικό περίπου 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμβάλει ώστε να αρθούν οι αντιρρήσεις ιδιοκτητών ακινήτων που φοβούνται πως η διαδικασία για την εγκατάσταση οπτικής ίνας θα προκαλέσει ζημιές και ανεπιθύμητο κόστος. Υπολογίζεται πως κάθε ακίνητο θα μπορεί να επιδοτηθεί με 800 έως 1.000 ευρώ, ποσό που κρίνεται από τους παράγοντες της αγοράς ως ικανοποιητικό.

Ζητούνται υπηρεσίες

Ζητούμενο επίσης είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που θα πείσουν τους πιο επιφυλακτικούς να κάνουν το βήμα της αναβάθμισης των διαδικτυακών τους ταχυτήτων. Είναι γεγονός πως οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του gov.gr είναι μεν χρήσιμες αλλά όχι ιδιαίτερα απαιτητικές σε ταχύτητα σύνδεσης. Δεν ισχύει το ίδιο για εφαρμογές όπως η προβολή ταινιών και σειρών (streaming), η παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Από αυτές τις υπηρεσίες μεγαλύτερη απήχηση σε ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών έχουν οι υπηρεσίες streaming όπου ο ανταγωνισμός εντείνεται διαρκώς. Δίπλα στο Netflix, το Apple tv ή το Amazon Prime, υπάρχει το δωρεάν περιεχόμενο της ΕΡΤ μέσω του ΕΡΤflix, ενώ συνδρομητική υπηρεσία streaming εγκαινίασε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ο ΑΝΤ1 με την πλατφόρμα ΑΝΤ1+. Ακόμα περισσότερες εξελίξεις αναμένονται σύντομα με την άφιξη στην Ελλάδα του Disney+ στις 14 Ιουνίου και του ΗΒΟ λίγο αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ