Reuters: Η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει εφάπαξ το ΔΝΤ εώς στο τέλος Ιουνίου

Reuters: Η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει εφάπαξ το ΔΝΤ εώς στο τέλος Ιουνίου
Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι η Αθήνα μπορεί να επιλέξει να πληρώσει όλες τις δόσεις του ΔΝΤ που λήγουν τον Ιούνιο εφάπαξ στα τέλη του μήνα.

Όπως είναι γνωστό η πρώτη δόση, ύψους 300 περίπου εκατομμυρίων ευρώ λήγει στις 5 Ιουνίου και οι υπόλοιπες (συνολικά 1,6 δισ. ευρώ) σταδιακά ως τις 19 του ίδιου μήνα. «Υπάρχει η πιθανότητα να συγκεντρωθούν ορισμένες πληρωμές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και να μετατραπούν σε μια», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρώπης.

Δεύτερος αξιωματούχος επίσης αναγνώρισε ότι υπάρχει αυτή τη δυνατότητα. «Είναι κατά κύριο λόγο μια τεχνική άσκηση και θα πουν στο ΔΝΤ ότι έτσι θέλουν να το κάνουν και το Ταμείο πιθανότατα θα συναινέσει». Οι αξιωματούχοι, όμως, σημείωσαν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τρικ μόνο στην περίπτωση που υπάρχει σαφής προοπτική συμφωνίας με τους δανειστές η οποία θα επικοινωνηθεί στις αγορές και τους πολίτες.

Διαφορετική η μη πληρωμή μπορεί να πυροδοτήσει πανικό και εκροές καταθέσεων. «Θα κερδίσουν μερικές έξτρα εβδομάδες. Αλλά αν δεν έχουν κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν την εξόφληση στο τέλος θα είναι μεγάλο ρίσκο για τους Ελληνες να το κάνουν αυτό.Οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες», συμπληρώνοντας πως «Οι πολίτες μπορεί να θελήσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και ποιος ξέρει τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποστήριξε πάντως χθες ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να πακετάρει τις δόσεις προς το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ