Bloomberg: Πότε θα ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα;

Bloomberg: Πότε θα ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα;
Απαντήσεις σε όλα τα καυτά ερώτημα που απασχολούν την Ελλάδα σχετικά με την ρευστότητα στη χώρα επιχειρεί να δώσει μέσω του άρθρου του στο Bloomberg View ο Μαρκ Γκίλμπερτ.

Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοένα και περισσότερο ανάγκη την επείγουσα παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Και επειδή οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν επαρκείς εγγυήσεις (collateral) για να καλύψουν χρηματοδότηση από τον ELA μέχρι 95 δισεκατομμύρια ευρώ, η εν λόγω εξάρτηση μπορεί να φτάσει έως τις 29 Μαΐου.

«Φυσικά, υπάρχει μια τεράστια προειδοποίηση σε αυτό το είδος του συμπεράσματος. Ο ρυθμός ζήτησης χρημάτων της Ελλάδας από την ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, οπότε να μην φτάσει τόσο γρήγορα σε αυτό το ανώτατο όριο. Ή μπορεί η ΕΚΤ να αποφασίσει ότι πρέπει να γίνει πιο γενναιόδωρη στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις εξασφαλίσεις έναντι του όποιου δανεισμού προς την Ελλάδα και να αυξήσει το όριο. Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση: να αποφασίσουν οι δανειστές να αποδεσμεύσουν ένα μέρος των κεφαλαίων που η Αθήνα αναζητάει, ρίχνοντάς της έτσι μια σανίδα σωτηρίας με αντάλλαγμα την υλοποίηση, τουλάχιστον, ορισμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ο Γκίλμπερτ.

Τι μπορεί να συμβεί

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και τούτο διότι είναι απίθανο μέχρι τις 29 του μήνα να αρχίσουν οι καταθέτες να επιστρέφουν τα χρήματά τους στις τράπεζες.

Από την άλλη, η ΕΚΤ σκέφτεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τα λουριά στην Ελλάδα και, αντί για έκπτωση, στη Φρανκφούρτη σκέφτονται ολοένα και περισσότερα να αυξήσουν το «κούρεμα» των εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να δήλωσε τη Δευτέρα πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία», εντούτοις οι αξιωματούχοι της Κομισιόν φαίνονται λιγότερο πεπεισμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ