Νέα ερευνα δικαίωνει τον ιδιοφυή Λεονάρντο Ντα Βίτσι: Το ελικόπτερο που σχεδίασε μπορούσε να πετάξει

Νέα ερευνα δικαίωνει τον ιδιοφυή Λεονάρντο Ντα Βίτσι: Το ελικόπτερο που σχεδίασε μπορούσε να πετάξει

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πλήρως λειτουργικό drone, βασισμένο στο σχέδιο του ιταλού καλλιτέχνη και εφευρέτη.

Στα τέλη του 1480 το ιδιοφυές μυαλό του Λεονάρντο Ντα Βίντσι συνέλαβε άλλη μια προχωρημένη για την εποχή του ιδέα και το ταλαντούχο χέρι του την αποτύπωσε στο χαρτί. Ο κορυφαίος καλλιτέχνης άφησε πίσω του εκτός από τους πίνακες ένα πλήθος σχεδίων και σημειώσεων του επιστημονικού και τεχνολογικού τομέα.

Ανάμεσα στα πιο διάσημα επιστημονικά και τεχνολογικά του σχέδια είναι μιας ιπτάμενης μονοθέσιας μηχανής. Η μηχανή αυτή είχε χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου για αυτό και ο Ντα Βίντσι καταγράφεται ως ο εφευρέτης του άσχετα αν πέρασαν πέντε αιώνες για να κάνει την εμφάνιση του το πρώτο ελικόπτερο.


To περίφημο σκίτσο με το ελικόπτερο που σχεδίασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν ο Ντα Βίντσι είχε σκεφτεί και σχεδιάσει ένα λειτουργικό ιπτάμενο όχημα. Οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα drone με βάση το σχέδιο και τον τρόπο λειτουργίας της ιπτάμενης μηχανής του Ντα Βίντσι. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές το drone πετάει κάτι που πιστοποιεί για μια ακόμη φορά τη διάνοια του Ντα Βίντσι.

«Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι το drone πέταξε» δήλωσε ο Όστιν Πριτ, τελειόφοιτος φοιτητής στο τμήμα αεροδιαστημικής μηχανικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που πήρε μέρος στην κατασκευή του drone. Οι προσομοιώσεις που έκανε στον υπολογιστή η ερευνητική έδειχναν ότι μπορεί η μηχανή που είχε σχεδιάσει ο Ντα Βίντσι να πετάξει αλλά τα μέλη της ομάδας παρέμεναν δύσπιστα. Έφτιαξαν ορισμένα από τα βασικά εξαρτήματα του drone σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και κατασκεύασαν το ιπτάμενο όχημα το οποίο έχει πραγματοποιήσει αρκετές πετυχημένες πτήσεις.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές το ελικόπτερο του Ντα Βίντσι δεν επρόκειτο να πετάξει αν κάποιος προσπαθούσε να το κατασκευάσει, όχι μόνο τον 15ο αιώνα, αλλά και τους επόμενους, λόγω έλλειψης των απαραίτητων υλικών και τεχνολογιών, όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα. Παρόλα αυτά, όπως λένε οι ερευνητές, η βασική ιδέα της προώθησης του σκάφους με μια έλικα στην κορυφή, η οποία στροβιλιζόμενη προκαλεί ανύψωση, αποδεικνύεται σωστή.

Πηγή: sansimera.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ