Κυβερνοεπίθεση στο υφυπουργείο Αθλητισμού

Κυβερνοεπίθεση στο υφυπουργείο Αθλητισμού

Δεν αποκλείεται να έχουν χαθεί αρχεία, αναφέρει το υφυπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Δεν έγινε γνωστό πώς εκδηλώθηκε η επίθεση ενώ φαίνεται πως κάποιοι από τους υπολογιστές του υφυπουργείου έχουν κλειδωθεί λόγω της προσβολής τους από τον ιό "Sudikobi". Πιθανόν να πρόκειται για παραλλαγή του ransomware Sobinokibi, που όταν προσβάλει έναν υπολογιστή τον κλειδώνει ζητώντας την καταβολή λύτρων με τη μορφή Bitcoin.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το υφυπουργείο, «η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η ΕΥΠ που επιλήφθηκαν του θέματος, ύστερα από αίτημα της ηγεσίας του υπουργείου, ανέφεραν ότι πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενο χτύπημα στον ελλαδικό χώρο από ιό, επονομαζόμενο «Sudikobi», για τον οποίο παγκοσμίως δεν υπάρχει κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Επίσης, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, δεν μπορεί να ανιχνευθεί ο τρόπος της επίθεσης, διότι οι δράστες σβήνουν τα ίχνη τους, παρ’ όλα αυτά οι έρευνες συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση.

Η επίθεση αυτή ίσως έχει ως συνέπεια την απώλεια ορισμένων αρχείων και τονίζει την ανάγκη αναβάθμισης των standards ασφαλείας στα δίκτυα που αφορούν στις δημόσιες υπηρεσίες».